Ja

Film "Ja", prikazan na Festivalu autorskog filma, debitantsko je ostvarenje mladog španskog reditelja Rafe Korteza. "Ja" je priča o identitetu, oblikovanju ličnosti u mikrosredini i neophodnoj transformaciji pojedinca da bi, u maloj zajednici punoj zla i mračnih poriva, opstao.

Hans, Nemac, dolazi na Majorku u potrazi za poslom. Počinje da radi na održavanju imanja bogatog sunarodnika i otkriva da se čovek koji je tu radio pre njega takođe zvao Hans. Hansove stvari su još uvek u kući, a odgovor da je prethodni Hans dobio otkaz jer se sukobio sa gazdom je štur i nepotpun. Novi Hans, o čijoj prošlosti u filmu namerno nema reči, pokušava da se prilagodi novoj sredini i ostvari socijalne kontakte. Polako počinje da usvaja mentalitet male sredine, sumorne, zatvorene i ksenofobične.

Postoji mračna tajna i pristajanje na nju. Iza kulisa su nasilje koje se ne osuđuje, prećutno usvojen poredak, samovolja, bezdušnost. Kada sve to shvati, usvoji i prestane da se pita, glavni junak postaje deo lokalne zajednice. Ovo je priča o ljudskom mraku, njegovom opstajanju i negovanju u mikrosredini. Hans se od nevinog, druželjubivog i otvorenog čoveka transformiše u hermetičnog, onog koji prećutno shvata kako će biti prihvaćen i postati deo zajednice.

Film je i bukvalno mračan - mnogo kadrova je u senci, polumraku i tmini. Gorak je, ali i brzo izbledi iz sećanja. Tajna u priči vuče radnju napred, mada se ništa posebno ne dešava - glavni junak postepeno otkriva sredinu i nagoveštaji "pozadine" se polako gradiraju. Film nije dosadan, ali ideja je prilično jasna i sumorna. To je slučaj s većinom autorskih filmova koji kopaju po ponorima ljudske psihe i bave se malim pričama i velikim temama.

Glavne uloge tumače Aleks Brendemil, Marga Grimalt, Rafel Ramis i Hajnc Honig. Scenario su napisali Aleks Brendemil i Rafa Kortez, a autor muzike, koja je u filmu uspešno i nenametljivo podvukla zloslutnu atmosferu Majorke kakva nije poznata turistima, napisao je Oskar Kajzer. Film "Ja" do sada je dobio nagrade na filmskom festivalu u Roterdamu (FIPRESCI), Španskom filmskom festivalu u Malagi (Special Mention) i festivalu Toulouse Cinespana (najbolja muška uloga).

Jelena Jovanović

Pogledajte još