Javna preduzeća pretvoriti u akcionarska drustva

BEOGRAD, 17. februara 2011. (Beta) - Javna državna i komunalna preduzeća u Srbiji trebalo bi pretvoriti u akcionarska društva koja bi se potom našla na Beogradskoj berzi, predložili su saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu.

"Profesionalizacija upravljanja je preduslov za reformu javnih preduzeća", navedeno je u studiji o reformi javnog sektora objavljenoj u najnovijem broju časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) koji izdaje Ekonomski institut.

Sledeći korak u reformi javnih preduzeća, kako je ukazano, treba da bude razgraničenje infrastrukture i usluga i proizvodnje, što će doprineti ukidanju monopola i uspostavljanju javno-privatnog partnerstva.

"Mora doći do razdvajanja distributivnih mreža, kao što su elektro prenos, telekomunikacije, naftovod, gasovod, železnička infrastruktura, kako bi se svim proizvodjačima, distributerima, prodavcima i kupcima, omogućio pristup mreži pod istim uslovima", smatraju autori MAT-ove studije, ekonomisti Stojan Stamenković, Miladin Kovačević i Mahmud Bušatlija.

Reforma javnih preduzeća, prema njihovoj oceni, mora da dovede do potpune depolitizacije upravljanja tim preduzećima, kao i do sistemskog sprečavanja zloupotreba političkog položaja i korupcije.

Pogledajte još