Bogdanović: Vreme je za kompromis

BEOGRAD, 17. februara 2011. (Beta) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je u četvrtak, povodom tri godine od proglašenja nezavisnosti Kosova, da su tamošnji Srbi i dalje obespravljeni i da je vreme za kompromis u interesu i Srba, i Albanaca.

"Porazno je da međunarodno prisustvo, počevši od Unmika pa do Euleksa nije rasvetlilo nijedan zločin nad Srbima. I dalje se pitamo ko je odgovoran za bombaški napad na autobus u Livadicama, ko je ubio decu u Goraždevcu, žeteoce u Starom Grackom, Stoliće i mnoge druge", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao i da izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti vođa OVK u trgovinu ljudskim organima tokom rata, pokazuje da je Kosovo "tvorevina nastala na nasilju i kriminalu".

"Na Kosovu ništa novo: vladavina etnokratije albanske većine, dok su Srbima uskraćena osnovna ljudska prava, sloboda kretanja, bezbednost, pravo na imovinu i rad", rekao je Bogdanović, prema saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ministar je ukazao da su i 2010. godine na Kosovu napadani Srbi koji su se vratili svojim kućama, i da se nastavilo sprečavanje "masovnijeg povratka Srba" na Kosovo i Metohiju. Bogdanović smatra da je vreme za kompromis "koji će zadovoljiti oba naroda", Srbe i Albance.

Pogledajte još