STRUČNJACI OTKRIVAJU: Sedam prvih znakova raka debelog creva

Rak debelog creva jedan je od najučestalijih tipova kancera, ali i jedan od onih koji se često otkrivaju u kasnijoj fazi jer je rane simptome koje ova bolest daje često mešamo sa nečim drugim ili potpuno ignorišemo, što nikako ne bismo smeli.

Pred vama je sedam najranijih znakova raka debelog creva:

1. Uporne promene u crevima

One mogu biti uslovljene promenom ishrane ili načina života, ali ako, na primer, dijareja ili zatvor traju duže od nedelju dana, moguće je da u debelom crevu postoje polipi, koji se mogu razviti u kancer, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Ove tegobe moguće je osetiti nakon što ste pojeli nešto što vašem telu ne prija, ali ako je bol jak i uporan, moguće je da vas telo upozorava na nešto ozbiljno. Mnogi pacijenti sa rakom debelog creva takođe su patili od nadutosti i osećaja nelagodnosti u stomaku.

3. Rektalno krvarenje ili svetla krv u stolici

Ako primetite krv u stolici, to može biti jasan znak raka debelog creva. Ako primetite ovaj simptom, obavezno se javite lekaru.

4. Osećaj da se creva ne prazne potpuno

Ovo je još jedan od znakova raka debelog creva - idete u toalet, ali imate osećaj da vam se creva nisu ispraznila.

5. Slabost ili umor

Polipi mogu da izazovu unutrašnje krvarenje u debelom crevu, što odmah dovodi do umora i osećaja malaksalosti. Obično dolazi sasvim iznenada, i bez napornih aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje može biti simptom nekoliko tipova raka, a kod raka debelog creva ovo se događa jer polipi u crevima utiču na način kako telo metaboliše hranu.

7. Promene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke loš su znak. Ako je stolica crne boje, to je uglavnom rezultat prodiranja krvi u digestivni trakt.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma, obavezno se što pre javite lekaru!

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još