PRAKTIKUJTE JE JEDNOM GODIŠNJE: Protasova dijeta skida 20 kilograma za 5 nedelja

Protasova dijeta druga je najpopularnija dijeta na svetu, nakon Dukan dijete koja godinama drži prvo mesto.

Dijeta čuvenog izraelskog dijetologa Kima Protasova nudi korisnicima da izgube od 5 do 20 kilograma za pet nedelja, dok je taj proces mršavljenja istovremeno blag za organizam i potpuno zdrav.

Dr Protasov osmilsio je ovu dijetu još 1999. godine i od tada su je koristile hiljade i hiljade ljudi koji su bili očarani rezultatom.

U nastavku donosimo sve što treba da znate o Protasovoj dijeti i predlog jelovnika!

Osnova dijete

Protasova dijeta zasniva se na svežem povrću i maloj količini mlečnih proizvoda i proteina, koji se jedu jer poboljšavaju probavu, obnavljaju crevnu mikrofloru i otpočinju proces sagorevanja masti. Pripada niskokaloričnim dijetama, jer se dnevno uzima između 1.200 i 1.500 kalorija. Ono što je dobro jeste da se ne morate pridržavati vremena i količine hrane, možete jesti dozvoljene namirnice kad god želite i koliko god želite. Maksimalni rezultat je gubitak 20 kilograma.

Kontraindikacije

Ovu dijetu ne smeju da sprovode osobe koje pate od gastritisa, hroničnog pankreatitisa, čireva u želucu i na dvanaestopalačnom crevu.

Etape dijete i jelovnik

Prva nedelja

Tokom prve nedelje dozvoljeno je jesti neskrobno povrće u neograničenim količinama (kupus, paradajz, krastavac, šargarepa, karfiol, brokoli, zelje, zelena salata, tikvice, špargle, rotkvice...). Povrće može biti kuvano ili pečeno, a ponekad možete "začiniti" ručak sa nekoliko krompira.

Da biste uneli dovoljnu količinu proteina, u prvoj nedelji je dozvoljeno da konzumirate niskomasne mlečne proizvode poput kefira, jogurta i švapskog sira (odnos između povrća i mlečnog proizvoda može biti maksimalno 1:2) i jedno kuvano jaje dnevno. Što se tiče voća, u prvoj nedelji smete da pojedete tri zelene jabuke dnevno. Ostalo voće je trenutno zabranjeno.

Tokom cele Protasove dijete obavezno je da pijete bar dve litre vode dnevno. Kafa i čaj su takođe dozvoljeni, ali bez zaslađivača.

Druga nedelja

Ova etapa se ne razlikuje puno od prve, osim što se sada izbacuje sve povrće koje nije sveže (kiselo, smrznuto...). Još uvek možete da jedete tri zelene jabuke, mlečne proizvode i jedno jaje dnevno. Pazite da unosite dovoljno vode.

U drugoj nedelji možete da dobijete na težini, jer su mišići počeli da se grade, a mišići su teži od masnoća. Tokom Protasove dijete moguće je da skinete višak masnoća a da vam težina ostane ista.

Treća nedelja

U trećoj nedelji dnevnom meniju se dodaje 300 g nemasnog crvenog mesa, ribe ili živinskog mesa, ali se smanjuje količina mlečnih proizvoda za trećinu. Ostatak namirnica je isti kao u drugoj nedelji.

Četvrta i peta nedelja

Meni za svaki dan tokom četvrte i pete nedelje isti je kao i u trećoj nedelji, sa fokusom na povrće sa niskim glikemijskim indeksom (celer, beli luk, pasulj (crveni), grašak, krastavac, masline, šargarepa, patlidžan, rotkvice, spanać...). I dalje se svakog dana može jesti 300 g nemasnog mesa, 3 zelene jabuke, 1 jaje, a sada se mlečni proizvodi mogu konzumirati neograničeno.

Šta kad se dijeta završi

Ako ste propisno držali dijetu i pazili na dozvoljene namirnice, trebalo bi da ste postigli zavidan rezultat. Ipak, rezultat se neće očuvati sam, pa je važno da se ne vratite potpuno na stare navike. Pokušajte da vam ishrana bude bogata proteinima i da svaki obrok obogatite dovoljnom količinom povrća. Izbegavajte hranu sa visokim glikemijskim indeksom.

Dijetu možete da ponovite nakon godinu dana.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još