BILO JE MUČNO I OPASNO: Maja Manojlović iskreno o borbi sa koronavirusom

Maja Manojlović već godinama jedno je od zaštitnih TV lica Nacionalnog dnevnika na televiziji Pink. Voditeljka je otkrila koliko je stresan posao kojim se bavi, šta misli o cenzurama, da li se umorila od medija i koliko je uplašena od koronavirusa.

- Stresno je raditi informativni program, naročito kada radite vanredne programe koji podrazumevaju dugo ostajanje u studiju i često su neodređenog trajanja. Ima dosta čitanja, svaki Dnevnik traje pola sata, i u svojoj smeni imam 5 ili 6 takvih vesti na 2 kanala. Svaki put kada uđem u studio, sve mora da bude besprekorno, ja sam perfekcionista i to umara, a ispred kamere ne smete da budete umorni, kamera sve vidi.

U poslednje vreme svi pričamo o cenzurama. Da li ste ikada vi doživeli cenzuru?

- Ne znam da li ste gledali seriju o nastajanju čuvenog američkog kanala Fox News, u kojoj oskarovac Rasel Krou igra noseću ulogu, medijskog mogula Rodžera Ejlsa? Ko god misli da na svetu postoje slobodni i necenzurisani mediji, neka odgleda tu seriju. Iluzorno je tako razmišljati o medijima. U kući u kojoj radim, za 8 godina rada, lično nikada nisam doživela cenzuru pa ni kada sam vodila Jutarnji program.

Puno grešaka se provuče kod voditelja pri čitanju vesti. Šta im najviše zamerate?

- U živom programu greške su normalna stvar, mi smo ljudi, pogrešimo, dogodi se lapsus, to je sve normalno. Ne brojim greške svojim kolegama, to nije lepo, a ni pristojno. Volim da vidim vedro i kulturno lice na ekranu, ne volim preterivanje i preglumljivanje u interpretaciji. Ne volim da vidim voditelja koji nema elementarno znanje o temi o kojoj sa gostom govori, pre ulaska u studio neophodna je bar opšta informisanost.

Da li ste se pomalo umorili od medija i koliko se oni razlikuju od vremena kada ste krenuli u novinarske vode?

- Ako vam kažem da sam se umorila od medija, slagaću vas. Ako vam kažem da se nisam umorila, opet vam neću reći istinu. Istina je negde na pola, ova godina me je umorila na generalnom planu. Razlikuje se život umnogome, a ne samo mediji. Pre 13 godina, kada sam ja počinjala svoj posao, čini mi se da se više čitalo i znalo. Nestali su obrazovni i dečji programi, nestale su čitave redakcije posvećene znanju. Žao mi je zbog toga. Današnje mlađe generacije su na gubitku, obrazuje ih Jutjub kanal gde nema urednika, gde može sve i gde je jako malo kvalitetnog sadržaja.

Čini se da pojedini voditelji više gledaju na izgled nego na ono što će prezentirati gledaocima... Kakav je vaš stav o tome?

- Televizija je vizuelni medij, jeste bitan izgled. Vi mene prvo vidite, potom čujete. Ljudi vole da vide lepo lice i to je tako, ali to nije i nikada neće biti dovoljno. Od izgleda je bitnije koju emociju izazivate kod gledalaca. Moraju da vam veruju, važno je da ste prijatni i morate da budete iskreni u tome što radite.

Na prvi pogled izgledate kao mlada žena koju ništa ne može da izbaci iz takta, a u stvari nije tako...

- Da, to je istina. Izgledam mirno i staloženo, a suština moje prirode je potpuno drugačija. Ali naučila sam kako da ne dozvolim ljudima da me troše, jer svaka negativna emocija koju u vama neko izazove vas troši. I dalje u meni najveći bes izazivaju bezobrazluk, nekultura i prostakluk.

Oni koji vas poznaju kažu da sve što zamislite, to i ostvarite i da za vas ne postoji nemoguće. Da li već nešto imate u planu?

- Nedavno sam baš jednoj prijateljici predstavila plan za neki poduhvat. Pitala me je: "Pa, hoćeš li ti to moći?" Rekla sam joj: "To pitanje se ne postavlja, ja to moram." I tako za sve u životu, tako se rodiš, borben i odvažan. Planove ne volim da otkrivam, iskustveno znam da je najbolje da prvo skočim pa kažem hop!

Čini se da mnogi ne shvataju ozbiljnost situacije kada je koronavirus u pitanju. Jeste li vi pomalo uplašeni?

- Nisam bila uplašena, možda samo malo na samom početku u martu kad još ništa nismo znali. Upijala sam sve što sam pročitala o koroni i strah je ubrzo nestao. Izborila sam se letos sa koronom, pobedila sam je. Mučna je i opasna i nimalo nije za potcenjivanje. Svako bi trebalo da se čuva, jer zaista je ta bolest krajnje nepredvidiva.

I pored epidemiološke situacije, vi ste pronašli vremena i da otputujete...

- Uspela sam letos da odvojim nekoliko dana za more, bila sam u Bodrumu, bilo je predivno. Nakon mučna dva meseca borbe sa koronom, ti morski dani bili su melem na ranu. Jako su mi važna putovanja, taj osećaj slobode. Putovanja kao rast, učenje, uživanje. Uspela sam i do Italije nedavno da odem, bilo je predivno. Najjači utisak jeste da je Italija bez turista još lepša i da svi Italijani bez izuzetka nose maske kako u zatvorenim tako i u otvorenim prostorima.

Izvor: Blic.rs
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još