Sajam turizma 2011.

Letovanja jeftinija za 30 odsto, veliko interesovanje za Grčku, pa potom za Tursku, Španiju, Italiju, srž je ovogodišnjeg Sajma turizma koji je otvoren na Beogradskom sajmu.

Pod sloganom "Danas započinje leto", pored ponuda turističkih aranžmana na Sajmu, koji traje do nedelje 27. februara, predstavljaju se i vinski putevi Srbije, seoski turizam i sajam suvenira. Prvi put na ovogodišnjem sajmu svoju turističku i gastronomsku ponudu predstavlja Južnoafrička Republika, a nastupa i Indija, Peru, Brazil, Španija.

Najmasovniji nastup ima Hrvatska, koja je ovogidišnja zemlja - partner Sajma, ali i crnogorski i grčki turistički radnici nadaju se srpskim turistima.

Kako čujemo od turističkih radnika, gosti iz Srbije poznati su kao glantni ljudi kada putuju, a ove godine kao i prethodnih godina najveće interesovanje vlada za Grčku, u kojoj će letovati većina srpskih turisa. Svi pričaju da su cene iste kao i prethodne godine i da se letovati može za nekoliko desetina evra, ali naglašava se ponekad stidljivo, da su svoje cene pojedine zemlje povisile, zbog nestabilnosti u Tunisu i Egiptu.

Cene smeštaja u hrvatskim letovalištima ove godine biće kao i u prošloj letnjoj sezoni, kaže predsednik Hrvatske turističke organizacije Boris Žgomba.

- Svaki turista moći će da pronađe smeštaj koji odgovara njegovim mogućnostima, a cene su od 10 do 350 evra na dan" - rekao je Žgomba novinarima na Međunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu.

On procenjuje da će ove godine u Hrvatskoj letovati oko 100.000 turista iz Srbije, što je više nego prošle godine.

- Najviše građana Srbije dosada je letovalo u Istri, a otvaranjem avio linije između Beograda i Dubrovnika trebalo bi da poseta bude ravnomerna po celoj obali - rekao je Žomba.

Na sajmu se prvi put predstavio i turisti;ki sajt www.mojodmor.rs, koji samo za vreme trajanja Sajma organizuje i nagradnu igru, dovoljno je da dođete na štand Sajma u Halu 2 gornji nivo, popunite kupon i možda baš vi osvojite produženi vikend za dvoje na Zlatiboru. Biće podeljene četiri nagrade, a nagradna igra traje do nedelje. Imena dobitnika biće objavljena na sajtu www.mojodmor.rs

U okviru Sajma turizma po drugi put se održava Sajam vina, na kojem će Ministarstvo ekonomije predstaviti aranžman "Putevi vina Srbije", a TOS "Mapu vinskih puteva Srbije".

Predstavlje se 105 vinara iz deset zemalja, među kojima su i Italija, Francuska, Španija, Slovenija, Hrvatska, Argentina. Posebne promocije na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beogradu najavili su Indonezija, Kuba, Turska i Španija.

Pogledajte još