RECEPT DANA: Potaž od bundeve

Sastojci:

- 300-400 gr rendana ili sečena bundeva
- 3 šargarepe
- 2 krompira
- 2 luka
- so, biber, bosiljak
- sveži peršun
- beli luk

Priprema:

Bundevu, iseckanu šargerpu, luk i krompir, stavite u lonac sa 1,5 l vode i lagano skuvajte. Kuvajte 20-25 minuta, samo toliko da vam se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove, kao i šargarepa, i onda se kuva svega 10 minuta. Tako se čuvaju vitamini u povrću.

Kada je povrće skuvano, ocedi se pola vode iz šerpi u kojoj je ostalo kuvano povrće. Uzmete štapni mikser i propasirate povrće da dobijete gustu masu. Dodajete po potrebi vodu od kuvanog povrća, koju ste prethodno izdvojili, da dobijete željenu gustinu. Ako pravite mrsni potaž od bundeve ili sa uljem, u ovoj fazi dodajete maslac ili ulje, so, biber, i vratite na šporet da se malo prokuva. Čim provri, kuvajte minut dva, pa skinite sa ringle, dodajte iseckan sveži peršun i beli luk, i malo bosiljka, izmešajte i ostavite sa strane.

Ako želite mrsni potaž od bundeve, pavlaku dodajete pri serviranju, jednu kašiku pavlake stavite na sredinu tanjira i samo blago promešate. Ukrasite listovima peršuna, celera ili nane.

Možete po želji dodati komade krutona ili začinjenog dvopeka.

Izvor: Bastabalkana.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još