Otvoren 39. FEST!

FEST 2011. otvoren je uz pesmu Sergeja Trifunovića, “holivudski šarm“ Marije Karan i note Big Benda RTS-a. A, naravno, zvezda večeri bio je Rejf Fajns i novi, ali jednako moćni Šekspirov “Koriolan“ (Coriolanus).

Puna sala Sava centra dočekala je otvaranje 39. FEST-a, koji dolazi u “osveženom” izdanju, ako ne baš koncepcijski, onda ekipom zaduženom za njegovo kreiranje. Od maja prethodne godine FEST-om se bave novi umetnički direktor – filmski kritičar Borislav Anđelić i novi selektor – Ivan Karl, inače urednik filmskog programa RTS-a.

Koliko se nešto promenilo? Da li će FEST dobiti stari glamur? Ili je sve i dalje revija nešto probranijih filmova? Konačno, široj publici to verovatno nije ni bitno, jer nikada nije prestalo da deo “urbanog” bude upravo ritual pohođenja Sava centra tokom ovog “festivala festivala”.

Rejf Fajns treći put na FEST-u

Beograd i Srbija su očigledno bili dobri domaćini Rejfu Fajnsu dok je na našim prostorima snimao svoj rediteljski debi “Koriolan” (Coriolanus), te je on na FEST s uživanjem došao i po treći put. A sve to ima i neke logike: prve godine je pripremao teren za snimanje, druge je snimao, a treće predstavlja krajnji rezultat. Uvek je primljen kao prava zvezda, a u dobrodošlici redovno učestvuju i članovi Vlade, što se ipak ne dešava u svim državama. Tako da je prijatno i njemu, a i nama, pre svega što jedno poznato ime širi po svetu dobru reč o Srbiji kao filmskoj lokaciji.

Fajns je došao na 39. FEST bez pompe, staloženo i profesionalno, što je – uverili smo se i tokom prethodnih poseta – njegova odlika koja nama može delovati kao “engleska hladnoća”. Nakon Berlinskog filmskog festivala, ipak je čast da sledeća stanica njegovom “Koriolanu” bude Beograd i jedan netakmičarski festival. Mada, eto, neki su smatrali da nije “po pravilima” da FEST otvori film koji niko nije video. Čemu dalje komentarisanje ove “trzavice sa ili bez predumišljaja”?!

Na ceremoniji otvaranja, Fajns se zahvalio FEST-u i građanima Beograda i Pančeva - gradovima u kojima je film sniman, zatim srpskim glumcima, svojim producentima među kojima je i ćerka Dan Tane – Gabrijela Tana, ali i sin Miroslava Miškovića – Marko, koji je potpisan kao izvršni producent sa kućom “Hermetof Pictures”. Eto, Fajns je pored zanimljivih lokacija i dobrih filmskih stručnjaka, u Srbiji izgleda našao i novac za svoj film.

Naravno, Fajns se zahvalio i ministrima Ivici Dačiću, Draganu Šutanovcu i gradonačelnicima Beograda i Pančeva, Draganu Đilasu i Vesni Martinović. A zatim je na binu, kao pravi domaćin, lično pozivao srpske glumce koji su učestovali u ovom filmu, među kojima su: Dragan Mićanović, Slavko Štimac, Boda Ninković, Danijela Vranješ, Elizabeta Đorevska, Zoran Pajić, Andrej Maričić

(old_image)

Šou Marije i Sergeja

Zagrevanje za projekciju “Koriolana”, a i pojavljivanje Rejfa Fajnsa, bili su popularni domaći glumci koji pokušavaju u Holivudu: Marija Karan i Sergej Trifunović. Praćeni Big Bendom RTS-a, Marija i Sergej su priredili otvaranje FEST-a kakvo ipak do sada nismo videli – uz pesme iz filmskih klasika “Kazablanka” i “Lovac na jelene” (ili je to zapravo bio “Lovac na Marije”?!), kao i Bouvijev hit “Let’s dance”. Šoumen Sergej je pevao, a elegantna Marija je malo plesala, a više potvrđivala da ima to što je potrebno za svetske crvene tepihe.

Ćaskali su Marija i Sergej ponavljajući jedno drugome slogan FEST-a “U kom si filmu”, podelili poljubac (zarad prošlih vremena?)… Publika je gledala sa zanimanjem, jer ipak se radi o dvoje glumaca prilčno zastupljenih u javnosti, mada reakcije nisu bile preterano burne.

A onda Šekspir…

… i to kakvog nismo skoro videli. Takav Šekspir da Beograd postane ratom zahvaćen Rim kojim hode filmske zvezde poput Džerarda Batlera, Vanese Redgrejv, Džejmsa Nezbita i Brajana Koksa.

Publici sigurno nije bilo jednostavno da prati originalan “šekspirovski tekst” ubačen u moderni rat, atmosferom na momente nalik filmu “The Hurt Locker”. Međutim, Fajns je debitovao na dovoljno komercijalan, ali Šekspiru i onome što lično prema njemu oseća dosledan način. Jer, ovo jeste jedan inteligentan, politički vrlo intrigantan i majstorski odglumljen film. Iako stoji i činjenica da je originalna drama dovoljno konfuzna da se i film na momente čini takvim.

Način na koji je Fajns iskoristio Beograd i Pančevo, a delom i obalu Crne Gore, govori o njegovoj jasnoj viziji. To je dobrim delom i uspeo, pre svega zahvaljujući uloženim emocijama, koje će se reflektovati na svakoga ko pogleda ovaj pomalo “raštrkan”, ali snažan film sa temom rata, razočarenja, manjka pravih heroja i večnoj borbi za vlast.

Iako domaća publika može na momente osećati atmosferu ratova sa ovih prostora, Fajns je na press konferenciji to porekao rečima da je to “priča o građanskom ratu u urbanom okruženju koje se može vezati za bilo koje ratno žarište: Čečeniju, Avganistan...”.

Nakon Beograda Fajns odlazi pravo na dodelu Oskara, a nama preostaje da po ličnom ukusu izaberemo neke naslove sa FEST-a koji traje do 6. marta.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto i video: Mirjana Ristić-Damjanović

Pogledajte još