Brazilsko feniranje opasno po zdravlje

Metoda za ispravljanje kovrdžave i talasaste kose, poznatija i kao brazilsko feniranje, može biti opasna po zdravlje. Naučnici su upozorili da jedna od supstanci koje se koriste pri ovom frizerskom tretmanu sadrži u sebi otrovne materije, koje čak mogu izazvati i kancer.

Sve je počelo tako što su se mušterije koje su fenirale kosu ovom metodom žalile na crvenilo i peckanje oko očiju, a sami frizeri na kašalj, uzorkovan proizvodom koji su tokom feniranja koristili.

Kandadske vlasti kao i američka Agencija za zaštitu životne sredine već su reagovali povlačenjem opasnog proizvoda sa tržišta i upozorenjima o potencijalnom zdravstvenom riziku. 

Inače, formaledehid, koji je glavni sastojak mešavine kojom se kosa tretira pri brazilskom feniranju je bezbojni gas sa karakterističnim oporim mirisom, a brojna udruženja zdravstvenih radnika su ga proglasila otrovnim, kancerogenim i alergenim. Ukoliko se udahne u većoj koncentraciji izaziva glavobolju, peckanje u grlu, crvenilo očiju, otežano disanje, a ukoliko se osoba duže vremena izlaže isparenju mogu se razviti i bolesti poput astme, upozorili su naučnici.

Brazilsko feniranje od nedavno je postalo veliki hit i kod nas, a mnoge devojke potražile su spas za svoje neukrotive uvojke baš u ovoj metodi. Međutim, američki naučnici sada upozoravaju da ovaj frizerski tretman može ugroziti zdravlje, uzrokovati pojavu alergija pa čak i kancera i to sve zbog jedne supstance-formaldehida.

Hit i u Holivudu

Brazilsko feniranje na velika vrata ušlo je u frizersle salone 2005. godine. Ova metoda feniranja nastala je, kako joj i ime kaže u Brazilu, iz prostog razloga što većina žena zbog velike vlage u vazduhu nikako nije mogla da obuzda svoje kovrdže. U Holivudu su ga među prvima probale Lindzi Lohan, Ešli Tizdejl i Nikol Riči.

izvor: Blic

Pogledajte još