STRUČNJACI OTKRIVAJU BLAGODETI MASTURBACIJE: Za ženu je najbolji seks onaj koji ima sama sa sobom

Beti Dodson, feministkinja drugog talasa, seksualna edukatorka i autorka koja je sebe prozvala "guruom ženskog samozadovoljstva", poručuje da je ženska masturbacija i te kako važna.

Godinama je podučavala mnoge o važnosti podizanja svesti o seksualnosti, a njene radionice o masturbaciji i video-snimci na Jutjubu nadahnuli su milione.

Pre nego što je predstavljena novim generacijama, ova seksološkinja je promenila živote bezbroj žena nastojeći da im promoviše važnost ženskog užitka. Verovala je i da je jedan od najvažnijih seksualnih odnosa u životu žene onaj koji ona ima sa samom sobom.

- Najdosledniji seks biće ljubavna veza koju imate sa sobom - napisala je u knjizi "Seks za jednu osobu" (Sex for One), kvazi memoarima, koje je prvi put objavila 1987. godine. Taj "vodič za masturbaciju" preveden je na čak 25 jezika.

- Masturbacija će vas provesti kroz detinjstvo, pubertet, romantiku, brak i razvod, a posetiće vas i kroz starost - napisala je Dodsonova, koja je početkom godine gostovala i u Netfliksovoj seriji dokumentaraca "The Goop Lab" sa Gvinet Paltrou u glavnoj ulozi, gde je komentarisala pseudonaučne teme kao što je energetsko isceljivanje, konzumaciju psihodeličnih droga, starenje i žensku seksualnost.

Predstavljala se kao "heteroseksualna, biseksualna i lezbijka", a mantra joj je bila "Bolji orgazmi, bolji svet". Takav je stav imala kroz celu svoju karijeru koja je počela još kad je šezdesetih i sedamdesetih u Njujorku počela da drži seksualne radionice.

Na njima je Dodsonova žene podučavala o vibratorima i kako da ih koriste, a na njenim predavanjima nije bilo čudno da su neke žene gole i da međusobno gledaju vagine kako bi se naglasilo da su sve različite veličine, oblika i boje. Te radionice danas na Jutjubu imaju milione pregleda.

Često je naglašavala i žensku seksualnu zavisnost od muškaraca zbog čega, kako je verovala, donose dugotrajno loše odluke. Ona sama se prvi put razvela samo šest godina nakon što su se venčali, a za instituciju braka nije imala baš lepe reči.

- Ako se venčaš, odustaneš od seksa. Računajte na to - rekla je jednom.

Jedna od njenih izjava o muškarcima sigurno je:

- Muškarci su tako dvodimenzionalni. Ako je nešto uopšte zanimljivo na njima, to je zbog žena s kojima su bili.

U svojim memoarima "Sex By Design: The Betty Dodson Story" iz 2010. godine Dodsonova piše:

- Instinkt mi je rekao da je seksualna mobilnost ista kao i socijalna mobilnost. Muškarci je imaju, žene ne.

Na kraju, verovala je da je stavljanje klitorisa u centar pažnje njen životni poziv. Kao što je o njoj rekla porno-zvezda iz sedamdesetih Eni Sprinkl:

- Beti je imala sve. Proslavila je klitoris i klitorisni orgazam i dala klitorisu status slavne osobe.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još