Ulazak u NATO bi olakšao put Srbije u EU

BEOGRAD, 2. marta 2011. (Beta) – Srbiji bi ulazak u NATO olakšao put u EU, iako to neće biti formalni uslov za članstvo, ocenio je direktor Medjunarodnog centra za demokratsku tranziciju iz Budimpešte i savetnik Koledža odbrane NATO Ištvan Djarmati.

“To nije popularno reći, ali ukoliko pogledate iskustva, vidite da se nijedna bivša komunistička zemlja nije priključila EU bez pristupanja NATO-u, ili pre ulaska u EU ili istovremeno”, kazao je Djarmati u intervjuu za portal EurAktiv Srbija (www.euractiv.rs).

Članstvo u NATO bi, prema njegovim rečima, otklonilo sumnje da je Srbija samo polovično opredeljena za Evropu. On je dodao da bi Srbija od NATO imala koristi ne samo u pogledu bezbednosti i lakšeg puta ka EU, već bi postala privlačnija i za investitore koji žele da “vide bezbednost, budućnost, predvidivost i perspektivu”.

Prema njegovim rečima, glavna prepreka za ulazak Srbije u NATO je otpor ljudi zbog bombardovanja 1999. godine, ali pre svega to što “politička elita održava to sećanje, umesto da objasni da je to bio drugačiji svet, drugačija Srbija i drugačija Evropa”.

~KIS_zavrsetak~

20110302_124_1_1

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.