OPROŠTAJ OD PATRIJARHA IRINEJA: Održana sahrana Njegove svetosti u Hramu Svetog Save

Danas je u kripti Hrama Svetog Save sahranjen patrijarh Irinej.

Hram je bio otvoren čitave noći, kako bi se vernici oprostili i odali počast preminulom poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sveta zaupokojena litrugija počela je u devet sati.  Održana je u centralnom delu hrama, gde je bilo izloženo telo patrijarha Irineja, a služili su je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji povodom upokojenja poglavara SPC prisutan je bio i državni vrh Srbije, uključujući i premijerku Anu Brnabić i većina ministara iz Vlade Srbije.

Sahrani je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u jednom trenutku održao kratak govor.

- Patrijar Irinej je sklopio oči onako kako je živeo, sa mirom i Bogom.  Ljubav je bila osnova svake njegove vere, a njegova Srbija ona koju je i sam stvarao, koja okuplja, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je toliko želeo, okupljao nas je oko njega - rekao je Vučić.

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save prekriven je u jednom trenutku zelenim plaštom, a osim njega na odru su postavljene još neke stvari koje se vezuju za misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je zaupokojena liturgija, a odmah nakon toga počelo je opelo patrijarhu Irineju koje je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Sve nas zateče tužna vest o smrti. Punih 10 godina predvodio nas je tiho, mudro i strpljivo. Svojim odlaskom pokaza nam put. On je ostao nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. Ponosni smo na njega i Bogu smo zahvalni što smo ga imali. Iako smo, braćo i sestre, danas tužni i žalosni, pomolimo se Bogu, bogu utehe i milosti i dobrote - rekao je on.

Kovčeg je na kraju zatvoren, a gardisti su preneli telo patrijarha u kriptu Hrama Svetog Save. Tamo je na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima bilo ispisano - patrijarh Irinej.

Za patrijarha je izabran ranohrišćanski krst. Reč je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka. Osim gardista, na samoj sahrani nisu prisustvovati vernici, već samo sveštensvo i oni koji su učestvovali na upokojenoj liturgiji.

Od početka okupljanja do sahrane, sve one koji nisu stigli na red, ili iz epidemioloških razloga nisu želeli da uđu u Hram, ispred ovog zdanja bila su postavljena  dva video-bima, kako bi svi koji žele mogli da prate sahranu srpskog patrijarha.

Na ulasku u Hram stojali su pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj ljudi palio je sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

Izvor: Blic.rs
Foto: Al Jazeera Balkans - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još