Mikelandjelov David u opasnosti

RIM, 3. marta 2011. (Beta-AFP) - Projekat izgradnje železničkih tunela železnice u istorijskom centru Firence predstavlja opasnost za Mikelandjelovu skulpturu Davida, simbol grada, pre svega zbog vibracija, piše u četvrtak dnevnik Korijere dela sera.

"Plan predvidja da se tuneli izgrade oko 600 metara od mesta na kojem se nalazi David. Ako se statua ne premesti pre početka radova, postoji rizik da bi mogla da se sruši zbog vibracija", upozorio je u izjavi listu arhitekta i stručnjak za podzemno gradjevinarstvo Fernando De Simone. Visok pet metara sa postoljem, Mikelandjelov David nastao je izmedju 1501. i 1504. i od 1873. je izložen u Galeriji akademije u Firenci kako bi bio zaštićen od nevremena i zagadjenja.

De Simone je svoju ocenu dao na osnovu postojećih mikro pukotina na statui i oštećenosti statue na nivou nožnih gležnjeva. "Rizik od rušenja biće veoma veliki, posebno ako se vibracijama usled iskopavanja dodaju vibracije koje potiču od koračanja grupa turista i automobilskog saobraćaja u toj četvrti", objasnio je arhitekta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.