ZAUSTAVITE POJAVU BORA: Jednostavnim trikovima do zategnute kože

S godinama života, ne nužno i starosti, stari i naša koža i to na dva načina.

Unutrašnje starenje je genetski određeno i znakovi se vide tek u odmakloj starosnoj dobi. Spoljašnjestarenje kože uzrokovano je faktorima iz okoline. S godinama, čak i bez uticaja spoljašnjih faktora, koža postaje bleda, s vidljivim borama, bez elastičnosti, opuštena i nezategnuta, jer je smanjena količina kolagenih vlakana, odnosno fibroblasta, koji proizvode kolagen.

Prva pomoć

Najupečatljiviji signal da je koži potreban oporavak jeste, upravo, pojava bora. Iako su genetski predodređene, one bi na koži trebalo da se vide tek u poodmakloj dobi. Vitamin C nije samo zadužen za prvu pomoć pri prehladi već i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože.

Vitamin C idealno je oruđe za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres. Vitamin C je zlatni standard među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Vitamin C deluje na kožu tako da sitne bore ublažava, ten postaje ujednačeniji jer vitamin C izbeljuje kožu, a koža je blistavija.

Dakle, za bolji izgled kože ne samo da ishranu treba upotpuniti vitaminom C nego je potrebno vitamin C direktno naneti na kožu. To će joj dati sjaj i učiniti je zdravijom. Osim vitamin C, vitamini A i E važni su za mladoliki izgled kože.

Doza svežine

Lice je potrebno hraniti serumom s antioksidacijskim delovanjem protiv umornog izgleda kože. U serumu se nalazi preko potrebna doza svežine. Doza hranjivog seruma koja je potrebna za jedan tretman sadrži čak 15 posto vitamina C u čistom obliku. Rezultati efekta vitamina C vidljivi su već nakon 10 dana.

Upotreba lasera

Ipak, mora se naglasiti da se veoma dobri rezultati postižu i skupim laserskim lečenjem koje, s pravom, zauzima sve značajnije mesto u podmlađivanju kože. Naravno, nemoguće je zaustaviti vreme, ali ovim lečenjem mogu se usporiti i ublažiti efekti koje ono ostavlja.

I što je naročito važno za mlade osobe, leče se oboljenja kože koja nastaju kao posledica hormonalnih poremećaja i s njima direktno povezanim, oboljenjima lojnih žlezda.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina ispuni duboke i izražene kao manje bore koje su u nastajanju. Uključivanje dimenzije 4D hijaluronska kiselina trajno zateže kožu i daje mladoliki izgled. Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, veliki krivci za gubitak tonusa i elastičnosti kože su ipak spoljašnji faktori. To su na prvom mestu UV zraci, čiji utecaj dodatno isušuje kožu i uzrokuje ubrzano starenje.

Dehidracija je glavni uzročnik tena bez sjaja, jer voda čini oko 30 posto kože i odgovorna je za njenu punoću i čvrstoću. Koža u starijoj životnoj dobi je suva, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana, odnosno hijaluronske kiseline. Kao posledica smanjene količine hijaluronske kiseline u koži smanjena je mogućnost kože da zadrži vodu.

Izvor: Zdravlje.avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još