MASKA NE ŠTITI UVEK: Šest situacija kada treba momentalno da je bacite ili operete

Nošenje zaštitne maske obavezno je u svim zatvorenim prostorima i na mestima gde se ne može održati fizička distanca.

Ali, treba znati da je velika razlika između nošenja bilo koje maske i nošenja maske koja je sigurna i efikasna.

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da odmah treba zameniiti ili oprati zaštitnu masku.

Maska se raširila ili ima vidljive iscepane rupice

Maske su efikasna zaštita od zaraze, ali ako su čitave.

- Ako maska ima vidljive rupe ili se neki deo maske raširio, ona više nije upotrebljiva i gubi svoju funkciju zaštite - kaže pedijatar Kara Naterson za portal Best Life.

- Svrha maske jeste da pruži fizičku barijeru kako bi se onemogućio ulazak virusa ili, ako ste zaraženi, da ne prenesete Kovid-19 na druge ljude - dodala je Naterson i poručila da rupe na maski sigurno omogućavaju protok virusa.

Dodirnuli ste masku nakon što ste bili u kontaktu s potencijalno kontaminiranom površinom

Ako ste dotakli potencijalno kontaminiranu površinu, poput korpa ili kolica u radnjama, te kvake na vratima, a potom dodirnuli bilo koji deo maske osim vezica, tada je i maska kontaminira.

- Što češće izlazite ili provodite više vremena u gužvama, češće treba prati masku ukoliko koristite platnene ili je jednostavno bacite u smeće čim dođete kući - pojasnila je Naterson.

Brinuli ste se o zaraženoj osobi

Ako član vašeg domaćinstva ili neka druga vama bliska osoba o kojoj ste brinuli sumnja da je zaražena koronavirusom, vreme je da operete masku ili je bacite ukoliko koristite jednokratnu.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, platnene maske treba prati na najvišoj mogućoj temperaturi, a zatim ih potpuno osušiti pre korišćenja.

Nosili ste masku kada ste imali simptome Kovida-19

Iako postoje dokazi koji ukazuju da koronavirus može da preživi nekoliko dana na površini, ako ste ga nedavno preležali ili sumnjate da jeste, bolje zamenite jednokratnu masku ili operite platnenu. Samo tako ćete biti zaštititi i sebe i druge.

Dodirnuli ste masku nakon kašljanja ili kijanja

Koronavirus se širi respiratornim kapljicama, te se prenosi kijanjem ili kašljanjem. Ako ste dodirnuli masku nakon što ste kašljali ili kijali, vreme je da je operete ili bacite u smeće. To je potrebno napraviti čak i ako ne znate da ste bolesni, naročito jer je značajan udeo asimptomatskih slučajeva koronavirusa.

Maska vam ne prekriva pravilno nos i usta

Kako biste zaštitili sebe i ljude u svojoj okolini, maska mora da pokriva i usta i nos. Ako maska ne odgovara vašem licu i ne pokriva i usta i nos, a po mogućnosti i bradu, vreme je da je zamenite.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još