U Sarajevu protesti zbog hapšenja Divjaka

SARAJEVO, 5. marta 2011. (Beta) – Oko pet hiljada ljudi okupilo se u subotu u Sarajevu na protestu sa zahtevom da se oslobodi Jovan Divjak, koji je uhapšen na osnovu optužnice iz Srbije zbog zločina nad pripadnicima JNA 1992. godine.

Demonstranti su svoje nezadovoljstvo iskazali pištaljkama i parolama pred Predsedništvom BiH. Kolona je potom otišla pred zgradu Parlamenta BiH, uzvikujući “Jovane, Jovane čaršija je uz tebe”. Neki su nosili transparente “Jovane, Srbine, raja je uz tebe”, “Pravda za čika Jovu”, “Svi smo mi Jovo”.

Demonstranti su nakratko zadržali i ispred zgrade Kancelarije visokog predstavnika, a potom su se zaputili prema Ambasadi Srbije.

U petak uveče je u Sarajevu održana premijera fila “Montevideo, Bog te video”, a glumac Sergej Trifunović se na premijeri pojavio sa likom Jovana Divjaka na majici.

Pre dve noći je u Beču uhapšen penzionisan general Armije BiH Jovan Divjak, na osnovu poternice iz Srbije, kojom se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine. Divjak je bio general Armije BiH za vreme sukoba izmedju pripadnika JNA i Armije BiH u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Zbog istog slučaja prošle godine je u Londonu na zahtev iz Srbije, uhapšen bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić koji je kasnije pušten iz zatvora.

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.