Produžen rok za "Zavarivač"

Agencija za privatizaciju produžila je rok za dostavljanje tenderskih ponuda za kupovinu državnog udela u "Zavarivaču" do 23. decembra. Generalni direktor ove vranjske fabrike Srboljub Vasiljević u izjavi "Privrednom pregledu" kaže da je privatizacioni savetnik procenio, u skladu s interesom države da bude više učesnika na tenderu, da krajnji termin treba odložiti. U "Zavarivaču" zasad nemaju podataka o tome da li se do isteka prvobitnog roka, 7. decembra, prijavio neko od ponuđača, kao ni ko je, sem salcburške firme "Palfinger", otkupio tendersku dokumentaciju. 

"Palfinger" je pokazao zainteresovanost za strateško partnerstvo sa "Zavarivačem" većim brojem poseta svojih predstavnika Vranju. Vasiljević ističe da se Austrijanci šire i u našem delu Evrope − kupili su u Sloveniji i Bugarskoj fabrike koje sad odlično rade. "Palfinger" je već predočio i plan u vezi s vranjskim zavarivačkim preduzećem: u pogonima u Vranju za tri godine počela bi izrada svih vrsta dizalica, što je i osnovna delatnost austrijske firme, a dotle bi "Zavarivač" broj zaposlenih uvećao s postojećih 600 na 900. "Zavarivač" je, posle "Simpa", najveća firma u vranjskoj opštini koja treba da okonča privatizaciju. Javni poziv za učešće na tenderu Agencija za privatizaciju uputila je početkom oktobra. 

Na tender se, dakle, iznosi državni paket akcija − 40,2 odsto kapitala "Zavarivača". Akcijski fond Srbije sa 30,2 odsto akcija i Republički penzioni fond sa 10 odsto najveći su akcionari fabrike. Slede pojedini investicioni fondovi ("AGM invest", "EGP investments"), ali nijedan od njih ne poseduje više od dva odsto deonica. 

"Zavarivač" ima blizu 1.200 malih deoničara. Oni su voljni da prodaju svoj deo, pa se lako može desiti da kupac državnih akcija postane i pretežni vlasnik fabrike. Akcije "Zavarivača" u ovom času na Berzi vrede oko 6.500 dinara, dvostruko više od njihove nominalne cene. U svakom slučaju, Vasiljević smatra da nema povoljnijeg trenutka za završetak privatizacije "Zavarivača": 

- Proizvodnja metalnih konstrukcija je trenutno veoma aktuelna u Evropi. Kapaciteti su nam maksimalno uposleni, ali se, baš kao i na zapadu, i ovde kod nas oseća nedostatak kvalifikovane radne snage.

("Pregled")

Pogledajte još