fbpx

Izvesna saglasnost u dijalogu s Prištinom

BRISEL, 9. marta 2011. (Beta) - Šef srpske delegacije u dijalogu s predstavnicima Prištine Borislav Stefanović izraziio je u utorak uveče u Briselu određeno zadovoljstvo prvim razgovorima i istakao da se, iako se nije krenulo ka konkretnim rešenjima, došlo do izvesnih tačaka saglasnosti.

Stefanović je saopštio da su konkretno u dijalogu, koji se odvija uz "dobre usluge" Evropske unije, bila razmotrena pitanja katastra i matičnih knjiga.

A to je, kako je rekao, posebno važna za evropski put, jer trenutno postoje dva paralelna sistema, dve paralelne realnosti - a neophodno je regulisanje jedinstvene baze podataka.

"Zadovoljan sam današnjim danom, nije doneo odmah rešavanje konkretnih problema, ali smo našli odredjene tačke slaganja koja nam daju garanciju da ćemo moći da nastavimo rad na svakom od ovih pitanja", objasnio je šef srpske delegacije.

On je dodao da je prvi sastanak s timom kosovskih Albanaca, na čelu s potpredsednicom vlade u Prištini Editom Tahiri, protekao "normalno", iako su, kako je naveo, predstavnici vlasti u Prištini nastojali da nametnu "terminološke i narativne razlike" i sopstvena "tumačenja skorašnje istorije".

"Mi se nismo na tome zadržavali, nismo gubili vreme, već smo pokušali da pričamo o konkretnim stvarima koje će doneti dobrobit ljudima na Kosovu i Metohiji i omogućiti nesmetan evropski put regiona", preneo je Stefanović.

Delegacija Beograda, po njegovim rečima, nije dozvolia "bilo kakvu devijaciju u razgovorima", otklanjajuci razlike koje je "druga strana često pokušavala da predstavi".

Razgovori se, u prvoj "rundi", nastavljaju u sredu, a Stefanović je nagovestio da će se ove ovakve runde održavati "svakih par nedelja".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.