Izraelski roboti operišu kičmu

Mala nacija na Bliskom istoku postala je rasadnik robotičkih tehnologija za medicinske aparate, tako što ušavršava i njihov izgled i veštačku inteligenciju. Inovacije uglavnom započinju na izraelskim univerzitetima, a završavaju se komercijalnim rešenjima kao što je najnoviji SpineAssist, jedini uređaj na svetu za robotizovanu operaciju kičme.

„Danas u svetu postoji svega nekoliko uređaja koji samostalno izvode operacije”, objašnjava profesor Moše Šoham iz robotičke laboratorije sa Instituta za tehnologiju Tehnion u Haifi, čije je nedavno istraživanje utrlo put uređaju SpineAssist. Ovaj uređaj pomoću informacija prikupljenih kompjuterskom tomografijom i rendgenskim zracima pruža specijalistima precizno uputstvo za korišćenje operativnih instrumenata kako bi se minimalizovale moguće posledice po vitalne organe i obližnje nerve. Za sada je u upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Holandiji i Rusiji.

U Šohamovoj laboratoriji razvija se i TIPCAT, robot koji može da se „uvuče“ u telo kako bi izvršilo endoskopsku operaciju; kao i majušni robot Virob, nedavno prikazan na CNN-u, koji omogućava unutrašnju dijagnostiku i nanošenje, recimo, leka protiv raka direktno na tumor.

Još jedan robotički uređaj sa ovog Instituta, koji će se na tržištu pojaviti za nekoliko godina, mogao bi da omogući doktorima da intervenišu i u materici. „Ono što bismo voleli je da ubacimo malu kapsulu unutar materice kako bi se vršile operacije na fetusu, pa radimo na tome kako da omogućimo da uređaj pliva u plodnoj vodi radi dijagonistike i terapije“, zaključuje Šoham.

Pogledajte još