Trudnice, navalite na ribe!

Ribe su najveći izvor masne kiseline OMEGA 3 koja je, opet, izuzetno značajna za rad ćelija. Ta kiselina se takođe nalazi u lanu i lanenom ulju, orasima i bundevinom ulju. 

Istraživanja britanskih lekara na više od 11.000 trudnica pokazala su da povećana konzumacija riba u poodmakloj trudnoći pozitivno utiče na rast fetusa, ali ne produžava vreme bremenitosti, saopštili su britanski naučnici.

Ovi rezultati na neki način podržavaju hipotezu da povećavanje unošenja masnih kiselina OMEGA 3, koje se nalaze u takozvanoj "plavoj ribi", u toku trudnoće izaziva porast ploda - saopštili su ginekolozi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Bristol, u jugozapadnoj Engleskoj u izveštaju objavljenom u stručnom medicinskom časopisu "Epidemiologija i javno zdravstvo".

Trudnicama je postavljeno pitanje koliko riba jedu. Nivo masne kiseline OMEGA 3 proračunavan je prema količini ribe koju konzumira buduća majka.

U proseku, žena uglavnom jede 33 grama ribe a to je količina koja odgovara trećini male konzerve tunjevine dnevno što, opet, obezbeđuje 0.15 grama OMEGE 3.

Uzimanje veće količine ribe, ustanovljeno je, izaziva brži rast i povećava težinu ploda. Smanjeni rast fetusa pojavljuje se u svakoj desetoj trudnoći ali kod žena koje pri kraju trudnoće ne unose dovoljne količine ribe ova pojava se registruje kod svake osme žene.

Iako jedenje ribe ne utiče na trajanje trudnoće, lekari ističu da korišćenje zamena za riblje ulje, koja imaju viši nivo nego u normalnoj ishrani, čini se da produžava trudnoću ali ne utiče na rast fetusa. 

(FoNet)

Pogledajte još