Putevima čokolade i uživanja

Čokolada je širom sveta postala najomiljenija poslastica onog trenutka kada su je španski konkistadori doneli u Evropu sa svojih osvajačkih pohoda po Novom svetu.

Nije ni čudo, jer danas možemo uživati u čokoladnim proizvodima nebrojenih ukusa, tekstura i oblika, od avanturističke i pomalo rizične kombinacije gorke crne čokolade sa ljutom papričicom do zavodljivo slatkih čokoladnih pralina. Podstaknuta stalnom tražnjom kupaca, mašta proizvođača ne zna za granice.

Ako ni vi nikako ne možete da se odreknete ove slatke navike, iskoristite bar deo svog sledećeg godišnjeg odmora, ako ste već u prilici, i posetite neku od bezbroj sjajnih turističkih destinacija namenjenih čokoholičarima.

Posetite najpoznatije fabrike čokolade širom Evrope i u Americi, male zanatske radnje u kojima se ona i danas proizvodi po recepturama starih majstora, festivale posvećene čokoladi ili modne revije odeće od čokolade čuvenih kreatora.

BRISEL, BELGIJA
U Briselu se nalazi 12 fabrika, 16 muzeja i 2.100 zanatskih radnji za proizvodnju i prodaju čokolade i poslastičarnice dva najstarija proizvođača na svetu - „Godive“ i „Leonidasa

Putovanje svakako treba započeti posetom Belgiji koja je pravi raj za gurmane među ljubiteljima čokolade. Zato, dok obilazite čuvene belgijske pivnice, muzeje i katedrale iskoristite priliku i počastite se nekim od najprefinjenijih čokoladnih proizvoda na svetu.

Ovde se nalazi čak 12 fabrika, 16 muzeja i 2.100 zanatskih radnji za proizvodnju i prodaju čokolade. Poslastičarnice dva najpoznatija i najstarija proizvođača čokolade na svetu „Godiva“ i „Leonidas“ nalaze se u najstrožem centru glavnog grada - Brisela.

Iako ovde na svakom koraku možete naići na najrazličitije čokoladne đakonije, najpoznatije su praline, bombone punjene čokoladom, koje je davne 1912. napravio i patentirao Žan Neuhaus, unuk poznatog apotekara i poslastičara švajcarskog porekla koji je u Briselu otvorio radionicu luksuznih čokoladnih proizvoda „Neuhaus“.

A kada ste već u Briselu obavezno posetite Muzej kakaoa i čokolade i poslastičarnicu „Meri“ u kojoj su od 1942. redovni gosti članovi belgijske kraljevske porodice.


CIRIH, ŠVAJCARSKA
U ovom gradu vladaju „Nestle“, „Toblerone“ i „Lind“, a jedinstveno iskustvo je vožnja čuvenim „čokoladnim“ vozom

Ako je Belgija poznata po crnoj čokoladi, Švajcarsku s pravom smatraju domovinom mlečne čokolade. Svaki stanovnik ove planinske zemlje godišnje pojede više čokolade nego stanovnik bilo koje druge zemlje na svetu. Nije ni čudo kada se zna da se ovde nalaze sedišta kompanija kao što su „Nestle“, „Toblerone“ i „Lind“. Njihove fabrike i prodavnice smeštene su u centru Ciriha i nezaobilazna su destinacija svakog zaljubljenika u čokoladu.

Ali, ako zaista želite da doživite jedinstveno iskustvo provozajte se švajcarskim „čokoladnim“ vozom. Voz kreće sa stanice Montre, pravi kratku pauzu u Grijeru, poznatom po istoimenom siru i nastavlja put do Broka gde putnici odlaze u obilazak postrojenja za proizvodnju čuvenih „nestle“ čokolada.

PARIZ, FRANCUSKA
U poslastičarnicama, kojih ima na svakom ćošku, mame čokolade sa bademima, kozijim mlekom, čili papričicom, mariniranim maslinama, cimetom, likerom od kajsija, šampanjcem....

Šta bi jedan od najlepših i najromantičnijig gradova na svetu bio da pored sve svoje lepote turistima ne može da ponudi i omiljeni afrodizijak, čokoladu? U glavnom gradu Francuske taj izbor je nepresušan i zadovoljava svačiji ukus.

Posetioci iz celog sveta ovde mogu do mile volje obilaziti poslastičarnice kojih ima na svakom ćošku i uz čaj degustirati čokoladu sa bademima, kozijim mlekom, čili papričicom, mariniranim maslinama, cimetom, likerom od kajsija, šampanjcem....


BARSELONA, ŠPANIJA
Od kada su sa svojih osvajačkih i istraživačkih pohoda po Novom svetu doneli čokoladu u Evropu, Španci su njome istinski očarani. Posebno stanovnici Barselone u kojoj gotovo na svakom ćošku možete popiti savršenu toplu čokoladu.

Naime, čokolada je baš iz ovog grada krenula u osvajanje ostatka sveta, a njegovi stanovnici su veoma ponosni i na činjenicu da je u njihovom gradu 1780. napravljena prva mašina za proizvodnju čokolade. Svoje bogato istorijsko nasleđe vezano za čokoladu oni su predstavili u muzeju koji su joj posvetili.

VILJAHOJOSA, ŠPANIJA
Ako se nađete na letovanju na španskoj Beloj obali obavezno posetite „čokoladni grad“ Viljahojosa. Povezanost ovog turističkog centra sa čokoladom započela je 1881. kada je don Valerijano Lopes Ljiret osnovao kompaniju „Valor“ i pokrenuo uvoz zrna kakovca iz Venecuele i Ekvadora.

Tokom posete ovoj fabrici, čiji proizvodi se i danas prave po receptima njenog osnivača, kao i muzeju čokolade pronaći ćete odgovore na sva pitanja o čokoladi koja ste ikada poželeli da postavite.

PERUĐA, ITALIJA
Ukoliko istorijske lepote Rima, Milana, Firence i svih ostalih italijanskih gradova nisu do sada uspele da vas nateraju da posetite Italiju, možda ljubav prema čokoladi hoće?

Posetite Peruđu, gradić poznat po čokoladnim poljupcima koji se proizvode u lokalnoj fabrici „Peruđina“. Ovde možete zadovoljiti svoju strast i degustirati sve proizvode ali i pohađati kurs i proniknuti u sve tajne pripremanja savršene poslastice od čokolade.


OAKSAKA, MEKSIKO
U ovoj kolevci tople čokolade, koja je za lokalno stanovništvo od pamtiveka osnovni sastojak mnogih jela, specijalitet je i kukuruz sa čokoladom

Svaki pravi zaljubljenik u slatki dar bogova, kako su Asteci nazivali čokoladu, treba da poseti Oaksaku, glavni grad istoimene meksičke države koju s pravom smatraju kolevkom tople čokolade.

Za lokalno stanovništvo čokolada je od pamtiveka osnovni sastojak mnogih jela. Zato ovde pored vrelog napitka od čokolade možete probati, najrazličitije kolače, bombone, pa i kukuruz sa čokoladom. Većina ovih proizvoda i danas se priprema po receptima drevnih predaka. Uostalom, prvi istinski čokoholičari na svetu bili su prastari narodi Meksika, Olmeci, Maje i Asteci.

Oni su još pre 3.000 godina uživali uksokolatlu,gorkom napitku koji je bio dostupan samo vladarima i najvišim slojevima društva. Pripremali su ga od praha prženih i mlevenih plodova biljke kakaovac, pomešanog s malo kukuruznog brašna i različitih začina, čili papričice, bibera i cimeta, razmućenog u vreloj vodi.

Kada su ga prvi put probali, gorki napitak se nimalo nije dopao španskim osvajačima, ali kada su ga zasladili šećerom i medom i njima je postao omiljen. U 16. veku španski konkistadorii misionari domogli su se zrna kakaovca i recepata za čokoladni napitak i preneli u domovinu.


SAN FRANCISKO, SAD
U delu grada duž zaliva u San Francisku smeštena su sedišta nekih od najstarijih proizvođača čokolade u SAD koje godišnje poseti više miliona turista. Kompanija „Girardeli čokolejt“ osnovana je za vreme kalifornijske zlatne groznice.

Kao most Golden gejt i čuvena žičara, i zgrada ove fabrike, i istoimeni trg vremenom su postali glavna obeležja i najposećenije turističke destinacije ovoga grada.

NJUJORK, SAD
U ovom gradu organizuju se i modne revije odeće od čokolade, a oni sa dubljim džepom mogu odsesti u hotelskoj sobi čiji su zidovi presvučeni čokoladom!

Kao i stanovnici ovog američkog megapolisa i ovdašnji proizvodi od čokolade stigli su iz najrazličitijih krajeva sveta. Otuda toliko različitih ukusa i oblika, prilagođenih džepu svakog ozbiljnog zavisnika od čokolade.

Svaki posetilac Njujorka veoma brzo će otkriti da su se i Amerikanci izveštili u proizvodnji najrazličitijih poslastica od čokolade, da umeju uspešno da je prodaju i, naravno, vešto reklamiraju.

Ako želite da se upoznate se američkom istorijom čokolade najbolje je da posetite stručna predavanja u Institutu za kulinarstvo, ali u ovom gradu se organizuju i modne revije odeće od čokolade, a oni sa dubljim džepom mogu odsesti u hotelskoj sobi čiji su zidovi presvučeni čokoladom!

HERŠI, SAD
Da nije čuvene fabrike čokolade „Herši“ ovaj američki gradić bi se i danas zvao Deri Čerč. Međutim, zbog ogromne popularnosti „herši čokoladica“, gradski oci su 1906. doneli odluku da ceo grad nazovu po toj fabrici. Ovde svakako treba posetiti zabavni park „Svet čokolade“.

Ako vam je ovaj tekst izmamio apetit možda bi bilo najbolje da odete na lice mesta i da se lično uverite u kvalitet ovih poslastica. Više o aktuelnoj ponudi putovanja na sajtu www.mojodmor.rs u rubrici Metropole .

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.