STIGLI ODGOVORI: Da li ste se ikada zapitali - šta je to u seksu normalno, a šta nije?

Koliko seksa u proseku imaju partneri, pitanje je na koje svi traže odgovor... a najbolje će, naravno, ponuditi Kinsi institut, najpoznatiji na svetu kad je seks u pitanju.

Treba imati na umu da je na odgovor uticalo mnoštvo fakotra poput životnog doba, zdravstvenog stanja, seksualne želje i životnog stila.

Učestalost

Prema rezultatima, seksualno su najaktivniji mladi koji imaju između 18 i 29 godina. Oni upražnjavaju seks oko 112 puta godišnje, odnosno dvaput nedeljno. Ljudi stari između 30 i 39 godina imaju seksualne odnose otprilike 86 puta godišnje, što je u proseku 1,6 puta nedeljno, dok osobe u stare između 40 i 49 godina ovom aktivnošću bave se otprilike 69 puta godišnje.

Porodične obaveze, posao, svakodnevni stres i brige loše utiču na zdravlje koje igra ključnu ulogu u stanju našeg libida, kažu naučnici, objašnjavajući zbog čega broj seksualnih odnosa sa starenjem opada.

Trajanje

Govoreći strogo matematički, naučnici tvrde da prosečan seksualni odnos traje 5,4 minuta.

- Znamo da je teško definisati šta tačno spada u seksualni odnos. Da li pričamo samo o penetraciji ili pod seksom smatramo i ljubljenje, predigru, peting? Kako bismo stvari pojednostavili, fokusirali smo se na vreme od penetracije do ejakulacije - kazao je dr Brendan Zajč sa Univerziteta Kvinslend na kojem je istraživanje o prosečnom trajanju seksualnog odnosa sprovedeno.

U njemu je učestvovalo 500 parova. Imali su zadatak da uključe štopericu na početku seksualnog odnosa i da je isključe na kraju.

- Svi su pritisnuli štopericu kada su krenuli s penetracijom i zaustavili je nakon ejakulacije - kaže Zajč.

Pokazalo se da je najkraći seksualni odnos trajao 33 sekunde, a najduži 44 minuta. Prosek iznosi 5,4 minuta. Stariji muškarci mogli su kraće da izdrže od mlađih kod kojih je na dužinu seksualnog odnosa jednim delom uticao i kondom.

Studija koja je sprovedena u Turskoj pokazala je da gojazni muškarci mogu duže da izdrže do ejakulacije, ali to ne znači da su aktivniji u krevetu.

Vrlo je nezahvalno govoriti u kategorijama "normalno" i "nenormalno" kada je u pitanju seks, ali i zanimljivo je videti kako se "generalno" diše pod čaršavima.

Izvor: Metro-portal.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.