ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Kako buka utiče na organizam

Naučnici su dokazali da je buka važan činilac u razvoju poteškoća.

Studija koju su sproveli naučnici s Univerziteta u Majncu, otkrila je da buka predstavlja potencijalnog izazivača najčešće srčane aritmije - atrijalne fibrilacije.

Naime, 23 odsto osoba koje je obuhvatila studija patilo je od atrijalne fibrilacije usled ekstremnih uslova buke, dok je bez buke brojka bila samo 15 odsto. Prethodno sprovedene studije otkrile su da samo jedan od tri posto ljudi pati od fibrilacije. Kardiolog Tomas Munzel ističe da se izgledi za ovu pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama.

Studija je započeta pre deset godina, a učesnici istraživanja su imali između 35 i 74 godine. Tokom trajanja studije, oni su postali ranjiviji. Podaci su prikupljeni od više od 15 hiljada žena i muškaraca, a svi su bili izloženi različitim vrstama buke tokom dana i noći. Svi su bili u obavezi da izveštavaju o svojoj atrijalnoj fibrilaciji.

Studija je takođe pokazala da je buka aviona jedna od vrsta buke koja najviše uznemirava ljude. Naime, buka aviona tokom dana posebno uznemirava čak 89 odsto ispitanika, dok ista buka, tokom noći, uznemirava samo 69 ispitanika.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još