Tajm: Putin ličnost godine

VAŠINGTON/LONDON, 20. decembar 2007. (FoNet) - Američki časopis "Tajm"proglasio je ruskog predsednika Vladimira Putina za "ličnost godine"za 2007. zato što je, prema oceni urednika, vratio Rusiju za "sto svetskih sila".

Putin će se pojaviti na naslovnoj strani lista kao osoba koja je, prema mišljenju urednika, imala najveći uticaj na događaje tokom ove godine, objavljeno je na internet sajtu "Tajma", prenosi Glas Amerike.

"On nije dobar momak, ali je uradio izvanredn stvari", naveo je odgovorni urednik Ričard Stengel u tekstu pod naslovom "Car je rođen".

Putin je, prema oceni Stengela, "novi car Rusije i opasan je jer ga ga nije briga za građanske slobode, slobodu govora već samo za stabilnost". "Ali, stabilnost je potrebna Rusiji i zato ga Rusi obožavaju", zaključuje on.

Izbor Putina za "ličnost godine" usledio je nakon što je najavio da će ostati na vlasti i pošto mu istekne predsednički mandat. Putin je rekao da će prihvatiti mesto premijera ako njegov blizak saveznik Dmitrij Medvedev pobedi na predsedničkim izborima u martu.

Osim Putina u konkurenciji za "ličnost godine" američkog lista bili su i bivši američki potpredsednik Al Gor, britanska spisateljica Dž.K. Rouling, kineski predsednik Hu Đintao i komandant američke vojske u Iraku Dejvid Petreus.

Među dosadašnjim "ličnostima godine" su, između ostalih, pevač grupe U2 Bono i predsedik SAD Džordž Buš.

Izbor Putina za "Tajmovu" ličnost godine naišao je na ambivalentu reakciju britanske štampe.

Konzervativni Dejli telegraf kaže da je Tajmova nagrada, koja je Putinu dodeljena zbog toga što je po oceni američkog časopisa ostvario stabilnost u Rusiji i vratio je u društvo velikih sila, više priznanje uticaja i moći nego počast.

Pošto piše da Kremlj u ovome vidi "priznanje za ulogu koju je Putin odigrao u izbavljenju Rusije iz socijalnih i ekonomskih teškoća 90-ih", list nasuprot tome navodi neke od bivših Tajmovih ličnosti godine kao što su Adolf Hitler, Josif Staljin i ajatola Ruhola Homeini, zbog kojeg je 1979. na hiljade čitalaca lista otkazalo pretplatu.

Nešto blaži prema prema ruskom predsedniku je liberalni Indipendent koji kaže da se Putin, pored ostalih, kao Tajmova ličnost godine pridružio Gandiju, papi Jovanu Pavlu drugom i rok pevaču Bonu.

Istovremeno, list citira domaće protivnike Vladimira Putina, koji tvrdeći da je stabilnost ostvarena na štetu demokratije, kažu da je Tajms "naivan" i da bi "možda trebalo da pošalje bolje novinare u Rusiju" da utvrde pravo stanje u zemlji.

Pogledajte još