IMA JE JEDNA OD 10 ŽENA: Znate li šta je menstrualna prehlada?

Kada se PMS udruži sa bolovima u grlu, groznicom, bolom u mišićima, kijavicom, dobijete tri dana pakla nazvana menstrualna prehlada.

Ako vas svakoga meseca zajedno obaraju PMS i prehlada, najveća je šansa da vam je priroda dodelila nešto što se zove menstrualna prehlada.

Šta je menstrualna prehlada?

Ovo je široko rasprostranjeni naziv za jednu posebnu vrstu menstrualnih tegoba. PMS ove vrste podrazumeva da svakoga meseca, u poslednja tri dana ciklusa, neposredno pred novu menstruaciju vi imate sve simptome gripa. Ovi simptomi mogu da uključuju čak i groznicu, bolove u grlu ili kijavicu.

Iako vam se čini da je ovaj posebni mini pakao pravljen samo za vas, nije tako. Proračuni pokazuju da simptome prehlade za vreme PMS ima između 5 i 10 odsto žena. Znači, svaka deseta žena ima sličan problem.

Zašto nastaje menstrualna prehlada?

Naučnici još nemaju zvanično objašnjenje zašto se kod nekih žena simptomi PMS (predmestrualnog simptoma) iskazuju baš na ovaj način.

Okidač za menstrualnu prehladu je definitivno estrogen. Nivo ovog ženskog hormona naglo opada pred menstruaciju i kod nekih žena napravi toliki haos u organizmu, da im imunitet reaguje kao da ih je napao virus. Zašto baš na taj način i zašto baš kod tih žena, nauka još nije uspela da objasni.

Koji su simptomi menstrualne prehlade?

Osećate se bukvalno kao da vam se istovremeno događaju PMS i prehlada. Grudi su vam otečene i bolne, osećate tupe grčeve u stomaku, depresivni ste, možda vas muči i glavobolja.

Ali, na sve ovo, vi imate i sledeće simtpome prehlade:

- jak bol u mišićima
- malaksalost
- glavobolja
- kijavica ili curenje sekreta iz nosa
- bol u grlu
- groznica

Osećate se kao da ćete svakoga momenta dobiti temperaturu i zvanično saopštiti: ja sam se prehladila. Većina žena ipak ne dobije telesnu temperaturu i to je znak po kome se prava infekcija razlikuje od menstrualne prehlade.

Ima li leka za menstrualnu prehladu?

Kada vas ovakvi simptomi obaraju svakog meseca, lek je sve što želite. Nažalost, leka za menstrualnu gripu nema. Jedino su vam na raspolaganju određene rutine koje mogu pomoći da ublažite simptome.

Za zaustavljanje simptoma

- Uzmite ibuprofene. Oni će ublažiti većinu vaših simptoma.

- Koristite termofor. Oko 15 minuta držanja dobrog starog termofora na stomaku smanjiće grčeve, olakšati vašem organizmu borbu sa PMS-om i posredno uticati ostale simptome.

- Pijte puno vode. Ovo sprečava glavobolje i impulsivno prejedanje koje vam remeti rad organizma.

Za prevenciju

- Koristite kalicijum. Medicinski potvrđeno, kalcijum ima dejstvo u regulaciji predmenstrualnih tegoba.

- Uzimajte suplemente vitamina B-6. Ovaj vitamin je još jedan medicinski potvrđen način da umanjite simptome PMS (predmenstrualnog sindroma).

- Smanjite alkohol i kofein.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još