TRAJE I DO OSAM NEDELJA: Uporan kašalj – zašto nastaje i da li može da prođe sam od sebe?

Postinfektivni kašalj je veoma čest i nastaje zbog upale i sluzi uzrokovane infekcijom. Da li uporni kašalj može da prođe i bez terapije?

"Kašljem više od mesec dana i nikako da prođe". Koliko ste puta u poslednje vreme to čuli?

Ispostavlja se da mnoge muči uporni kašalj i nedeljama nakon što su se oporavili od prehlade, te da su i nakon što je prošla ostali simptomi. Da sve bude gore, taj kašalj može da traje između tri i osam nedelja.

Zašto kašalj traje i nakon infekcije?

Doktor Omid Mehdizadeh, otorinolaringolog u Zdravstvenom centru "Providence Saint John's" u Santa Moniki u Kaliforniji, kaže da postinfektivni kašalj može da se javi nakon što imate infekciju respiratornog trakta uzrokovanu virusom, kao što je obična prehlada.

- Postinfektivni kašalj je obično posledica povećane upale respiratornog sistema, uključujući nos, grlo, pluća - objasnio je dr Mehdizadeh.

Ova upala može da prouzrokuje povećanu osetljivost bronhija i povećanu proizvodnju sluzi, dok istovremeno smanjuje čišćenje sluzi.

"UCLA Health" napominje da zapaljenje može da izazove oticanje disajnih puteva, dok lučenje sluzi može da iritira grlo i glasne žice. Oba ta faktora mogu da doprinesu postinfektivnom kašlju.

Šta učiniti ako imate postinfektivni kašalj?

Dr Šantel Stračan iz medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija rekla je da se o produženom kašlju posebno govori od pandemije koronavirusa, ali da obično nema razloga za brigu, iako smeta.

- Uobičajeni tretmani mogu da pomognu kod ovog kašlja. To su lekovi za kašalj koji se dobijaju u apoteci bez recepta ili pastile.

Doktorka kaže i da nema potrebe za antibioticima kod postinfektivnog kašlja. Istraživanja pokazuju da ovaj kašalj jednostavno prođe vremenom bez lekova.

Dr Mehdizadeh je rekao da je jedan od načina da razlikujete postinfektivni kašalj od nečeg ozbiljnijeg je što je ovaj kašalj suv.

- S druge strane, produktivni kašalj koji prati kratak dah ili bol u grudima treba da se prati pomno. Drugi simptomi koji bi trebalo da se provere kod lekara su i krv u sluzokoži, otežano gutanje, bol, groznica, otežano i bučno disanje - rekao je dr Mehdizadeh.

Stručnjaci napominju da takvi simptomi traže snimanje pluća.

Kašalj koji traje duže od osam nedelja takođe je potencijalni pokazatelj problema jer onda prelazi u hronični.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još