Sindikati predali pismo predsedniku Srbije

BEOGRAD, 25. marta 2011. (Beta) – Predstavnici javnih sindikata, koji u petak protestuju u Beogradu, predali su na pisarnici Predsedništva Srbije otvoreno pismo predsedniku Borisu Tadiću u kome od njega traže da se “probudi i aktivno uključi u rešavanje problema u javnom sektoru”.

“Srbija se probudila, a predlažemo predsedniče i vama da to hitno uradite”, navodi se u pismu, i ukazuje da je školska godina ugrožena zbog štrajka prosvetara koji traje od 28. januara, da je zdravstvo u haosu i da se više sudskih postupaka odloži nego što se održi.

Predstavnici devet sindikata su u pismu poručili da se svi koji u petak protestuju sećaju obećanja demokratskih vlasti i da se pitaju da li je stanje u državi nalik tim obećanjima.

Miting sindikata javnih službi pod sloganom “Ustani Srbijo” počeo je nešto posle 12 časova na Trgu Nikole Pašića, a posle toga protestna kolona krenula je centralnim beogradskim ulicama ka zgradi Predsedništva.

Predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije Leonaro Erdelji je na Trgu Nikole Pašić rekao da je “na delu represija nalik onoj iz 90-ih godina”, navodeći da su zaustavljeni neki od autobusa u kojim su bili sindikalni predstavnici iz unutrašnjosti, a da se zaposlenima koji učestvuju u protestu dele otkazi.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je policija uz narod i svoje sindikalne kolege jer ih muče iste brige.

Predstavnica Sindikata organizacija pravosudnih organa u okviru “Sloge” Zora Jajić poručila je kolegama da istraju do kraja u svojim zahtevim i da ne popuštaju.

Prema procenama policije, kako je rečeno izveštaču agencije Beta, u protestu učestvuje izmedju 7.000 i 8.000 ljudi. Saobraćaj je obustavljen u centralnim gradskim ulicama.