Vlada čvrsto opredeljena za integraciju u EU

BEOGRAD, 21. decembra 2007. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je ubrzana evropska integracija "čvrsto i jasno" opredeljenje u Vladi Srbije i "ključni element zajedničkog političkog imenitelja" vladajuće koalicije.

U intervjuu za najnoviji broj beogradskog nedeljnika "Evropa", Jeremić je rekao da se nada da će Srbija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a da će 2008. godina biti period u kome će se "učiniti i naredni institucionalni korak u procesu evropske integracije, a to je dobijanje statusa kandidata".

Prema Jeremićevim rečima, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU "jedan je od najznačajnijih momenata na putu ka punopravnom članstvu u Uniji".

"Mislim da će 2008. godina biti apsolutno ključna za region u smislu da li ćemo uspeti da iskoristimo činjenicu da je u ovom trenutku preovlađujući stav u vezi s proširenjem Unije pozitivan. Naš je veliki zadatak da iskoristimo taj sentiment i da učinimo sve da ’skočimo’ na taj politički talas, koji bi nas ’preneo’ preko tačaka s kojih više nema povratka, u smislu evropske integracije. Jedna od tačaka s kojih više nema povratka je, na primer, dobijanje statusa kandidata", rekao je on.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.