Srbiji mozda kandidatura uz datum pregovora

BRISEL, 27.mart 2011. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Šstefan File izjavio je uoči posete Srbiji da je moguće da Srbija krajem godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i rekao da se veoma nada da, u slučaju Srbije, Evropska unija "neće videti potrebu da napravimo razliku izmedju statusa kandidata i početka pristupnih pregovora".

Lopta je na srpskoj strani, istakao je u intervjuu portalu EuractivSrbija i agenciji Beta, evropski komesar za proširenje koji će u utorak doputovati u Beograd na razgovore s visokim srpskim zvaničnicima.

File je objasnio da vlasti u Beogradu zato do kraja godine moraju ispuniti nužne uslove navedene u godišnjem izveštaju Evropske komisije (EK), tako da EK u Briselu izradi povoljno "Mišljenje" i Savetu ministara preporuči davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU i da se ujedno, kako je nagovestio, možda utvrdi i datum početka pristupnih pregovora s Beogradom.

Na pitanje da li je utemeljen odredjeni optimizam s kojim srpske vlasti govore o mogućnosti da u decembru Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, File je u razgovoru s dopisnikom Bete u Briselu Draganom Blagojevićem, istakao da "oni (Srbi) mogu računati da ćemo mi biti što je više moguće od pomoći da ostvare tu ambiciju".

"Da, to je moguće i ja želim da se to i dogodi, a da li je to u mojim rukama, odgovor je 'Ne' i lopta je u potpunosti u srpskim rukama", predočio je File.

Pogledajte još