fbpx

Mišljenje EK otvara novu fazu u pridruživanju

BEOGRAD, 29. marta 2011. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je u utorak u Skupštini Srbije da je mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije savršena prilika da se predje na sledeću fazu u pridruživanju a to je mogući status kandidata, a možda i datum za početak pregovora.

File je u obraćanju poslancima na posebnoj sednici Skupštine Srbije poručio da je priključenje Srbije porodici evropskih naroda realno i da je taj cilj na dohvat ruke, ali da je za dobijanje pozitivnog mišljenje EK o kandidaturi Srbije potrebno ispuniti političke kriterijume.

"Ta prilika vam se ukazala ove godine. Dali smo vam mapu puta, ključne oblasti koje je Vlada Srbije unela u akcioni plan i koje treba realizovati", rekao je File i istakao da je u narednih nekoliko nedelja i meseci neophodno najhitnije sprovesti unutrašnje reforme.

Kao prioritete na putu pridruživanja, File je naveo reformu pravosudja i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a naročito je istakao da je puna saradnja sa Haškim tribunalom od ključnog značaja za mišljenje EK.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.