UMIRITE UM I TELO: Joga poze koje mogu da vas oslobode loših navika

Kao i većina ljudi, jogu verovatno posmatrate kao način za efikasno oslobađanje od stresa.

Međutim ona je mnogo više od toga. Osim što može smiriti vaš um i telo, ona je izvrsan način podsticanja njegove eleastičnosti i pokretljivosti uopšte. Takođe joga ima i brojne zdravstvene prednosti koje se odnose na regulaciju rada srca i krvnih sudova, eliminaciju migrena, otklanjanje respiratornih smetnji i slično. Međutim da li vas ona može osloboditi i nekih loših navika?

Svako od nas ima kraću ili dužu listu loših navika, kojih nastoji da se oslobodi. Budući da vas joga okreće ka zdravijem načinu života, ona zaista doprinosi tome da lakše pristupate odbacivanju loših navika. Joga predstavlja holistički pristup odbacivanja loših navika u vidu – pušenja, alkohola, konzumacije nezdrave hrane. Ona predstavlja odličan način određivanja prioriteta u životu.

Balansna – poza deteta

Balasana iliti poza deteta je asana koja podseća na fetusni položaj bebe. Ovo je joga poza početničkog nivoa i nju je poželjno praktikovati ujutro i uveče na prazan stomak. Pozu je potrebno izvoditi od 1 do 5 minuta, uz neprekidno uravnoteženo disanje. Balasana oslobađa od napetosti u grudima, ramenima i leđima. Smanjuje stres i anksioznost. Bori se protiv vrtoglavice i normalizuje protok krvi u telu.

Poza kobre

Bhujangasana iliti poza kobre je asana koja podseća na uzdignuti položaj zmije. Ovo je energičan položaj koji forsira leđni deo tela. Takođe ova asana pripada vežbama početničkog nivoa. Poželjno je da se praktikuje ujutro i uveče na pazan stomak. Pozu je potrebno držati od 15 - 30 sekundi uz uravnoteženo disanje. Bhujangasana pobljšava raspoloženje i daje veću energiju srčanom mišiću. Oslobađa od stresa i umora i utiče na fleksibilnost teča. Takođe eliminiše ukočenost u donjem delu leđa.

Poza luka

Dhanurasana iliti poza luka je asana koja podseća na zapeti luk. Ovo je savršena vežba za istezanje leđa. Takođe ova vežba spada u red vežbi početničkog nivoa. Poželjno je da je praktikujete ujutro i uveče na prazan stomak, i da budete u ovom položaju od 15 – 30 sekundi uz uravnoteženo disanje. Dhanurasana pomaže u prevazilaženju osećaja letargije. Ova poza je savršena za uravnoteženje osećanja bilo da se osećate previše umorno, nostalgično, hiperaktivno ili nervozno. Ona otvara grudi, vrat i ramena.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još