fbpx

Usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji

BEOGRAD, 31. marta 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje, prema rečima predlagača, treba da pojednostave i pojeftine proces legalizacije bespravno podignutih objekata i dobijanje gradjevinskih dozvola.

Glavna novina u izmenjenom zakonu biće rok važenja gradjevinske dozvole. Ta dozvola će prestati da važi ukoliko u roku od pet godina ne bude izdata upotrebna dozvola za objekat. Izmene zakona predvidjaju da će investitor po isteku tog roka plaćati porez na imovinu kao da je objekat završen.

Na zahtev investitora, gradevinska dozvola može biti obnovljena na dodatni rok od dve godine, ali to je moguće samo ako investitor dostavi dokaz da stepen završenosti objekta premašuje 80 odsto.

Izmene zakona utvrdjuju smanjenje visine naknade za legalizaciju objekata i za socijalno ugrožene. Smanjen je i obim tehničke dokumentacije koju gradjani moraju da prilože uz zahtev za legalizaciju, a proširena je i lista dokaza koji se prilažu uz zahtev, a koji potvrdjuju da su rešeni imovinski-pravni odnosi.

~KIS_zavrsetak~

20110331_111_1_1

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.