Odloženi popisi stanovništva i poljoprivrede

BEOGRAD, 31. marta 2011. (Beta) – Popis stanovništva u Srbiji biće održan od 1. do 15 oktobra 2011, a popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2012, utvrdjeno je izmenama zakona o popisu stanovništva i poljoprivrede koje je Skupština Srbije usvojila u četvrtak.

Popis stanovništva prvobitno je planiran za april 2011, ali je zbog nedostatka novca u budžetu odložen za oktobar ove godine, kako bi deo sredstava bio obezbedjen iz donacije Evropske unije.

Rezultatima popisa biće utvrdjen ukupan broj stanovnika, domaćinstava i stanova u Srbiji, kao i najbitnije karakteristike porodica, podaci o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim karakteristikama stanovništva.

Predlagači navode da će se odlaganjem popisa stanovništva za šest meseci očuvati vremenska uporedivost podataka popisa sa rezultatima popisa iz 2011. država članica Evropske unije.

Popis poljoprivrede, prvobitno planiran za novembar ove godine, biće održan od 1. oktobra do 15. decembra 2012. Tim popisom biće prikupljeni podaci o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, lokaciji, zemljišnom fondu kao i broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi i prodaji poljoprivrednih proizvoda.