Popis stanovništva u Hrvatskoj i Crnoj Gori

ZAGREB/PODGORICA, 1. aprila 2011. (Beta) - U Hrvatskoj i Crnoj Gori je u petak ujutru počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će u Hrvatskoj trajati do 28. aprila, a u Crnoj Gori do 15. aprila.

Preliminarni rezultati u Hrvatskoj se očekuju 30. juna. Ovogodišnji popis koštaće 174,9 miliona kuna (1 evro - 1,73 kuna), što je za 33 miliona kuna više nego poslednji popis iz 2001.

Predvidjene novčane kazne za one koji odbiju da daju podatke ili navedu netačne ili nepotpune podataka iznose do 800 kuna.

Gradjani će odgovarati na 45 pitanja kojima će, za razliku od prethodnog popisa 2001, biti obuhvaćena informatička pismenost i pripadnost bračnim, vanbračnim ili istopolnim zajednicama.

U Crnoj Gori su popisom obuhvaćene sve osobe koje žive u Crnoj Gori i one sa crnogorskim državljanstvom, a žive van zemlje.

Gradjani nisu obavezni da odgovore na pitanja o etničkoj, nacionalnoj i verskoj pripadnosti. Odgovor "Ne želim da se o tome izjasnim" potpuno je legitiman.

Podaci o broju stanovnika i domaćinstava očekuju se mesec dana nakon završetka popisa, a ostali podaci kasnije. Krajnji rok za objavljivanje potpunih podataka popisa stanovnistva je 2013. godina.

Pogledajte još