STRUČNJACI OTKRIVAJU: Da li zeleni čaj zaista pomaže kod gubitka kilograma?

Sigurno ste primetili da je zeleni čaj postao veoma popularan. Police u radnjama pune su zelenog čaja različitih proizvođača, a ranije to nije bilo tako.

Većina kafića nudi zeleni čaj, a Instagram je prepun fotografija šoljica ispunjenih tim toplim napitkom. Zašto?

Neki su rekli da je čudesan i da, osim zdravstvenih prednosti, pomažu i u gubitku kilograma.

Šta je zeleni čaj?

Nastaje od iste vrste čaja kao i crni čaj, ali se razlikuje u obradi, piše "Men’s Health". Takođe, postoje varijacije ukusa zelenog čaja. Ako ste ga probali i nije vam se svideo, drugi proizvođač može pružiti potpuno drugačije iskustvo.

Nema dokaza da će vam zeleni čaj pomoći da skinete kilograme, ali...

Brojna mala, ali respektabilna klinička istraživanja pokazala su da osobe sa prekomernom telesnom težinom, kojima je zeleni čaj deo ishrane, gube više kilograma od onih koje ga ne konzumiraju.

Postoji i nekoliko studija koje nisu pokazale nikakvu korist od napitaka ili dodataka koji sadrže zeleni čaj.

- Sve u svemu, rekla bih da to može skromno pomoći - kaže savetnica za medicinu Klivlend klinike, Kristin Kirkpatrik.

Zeleni čaj možda vam može pomoći da se rešite masnih naslaga

Starije istraživanje pokazalo je da su ljudi koji su redovno jeli i vežbali 180 minuta nedeljno i pili napitak koji sadrži katehine, biološki najaktivnija jedinjenja u zelenom čaju, imali veći postotak gubitka masnih naslaga u predelu trbuha od onih koji su pili napitke bez katehina.

Zašto se to događa?

Postoji niz teorija zašto je to tako.

- Moguće je da katehini u zelenom čaju zapravo mogu podstaknuti probavu i apsorpciju ugljenih hidrata - smatra Kirkpatrik, pozivajući se na izveštaj u časopisu "Scientific Reports" koji se pozabavio tom temom.

- Mislim da zeleni čaj ima efekta na mikrobiom - dodaje Kirkpatrik i objašnjava da bi promene koje izaziva zeleni čaj mogle biti ono što ga čini korisnim u mršavljenju.

Ostale prednosti zelenog čaja

Više je razloga zašto biste trebali da pijete zeleni čaj. Kirkpatrik kaže da prevenira neke vrste karcinoma, pomaže u prevenciji bolesti srca, potencijalno blagotvorno deluje na pamćenje i mnogo toga još.

- Zeleni čaj ne garantuje gubitak kilograma. Ukoliko se odlučite za ovaj napitak, nećete pogrešiti, sve dok ne ometa efekat lekova koje eventualno uzimate - zaključila je Kirkpatrik.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još