Mladen Stojanović / Svest o izumiranju

Doktorski umetnički projekat pod nazivom Svest o izumiranju

Doktorski umetnički projekat pod nazivom Svest o izumiranju - Abreakcija u cilju buđenja instinkta preživljavanja obuhvata istraživanje izumrlih životinjskih vrsta i sagledavanje ekoloških i društvenih problema koje uzrokuje čovekovo destruktivno delovanje.

Mladen Stojanović, Aristokratska gozba, 100 x 125cm, 2019.

Doktorski rad preispituje stanje čovečanstva, žrtve devastirajućeg delovanja čoveka i probleme i posledice koje takav tretman prouzrokuje. Dominantni pristup ukazuje na sistem funkcionisanja savremenog društva, u radu i likovnom pristupu predstavljen kroz kontrast izumrlih životinjskih vrsta i kućnih ljubimaca - pasa koji su personifikacija i model savremenog delovanja čoveka. U istraživanju i realizaciji projekta predstavljen je problem izumrlih vrsta naših prostora, kao i globalne slike sveta kada je u pitanju ovaj problem.

Biografija:
Mladen Stojanović je rođen 23. marta 1993. godine u Novom Sadu. Završio je Srednju školu za dizajn Bogdan Šuput, smer likovni tehničar 2012. godine. Osnovne akademske studije završio je 2016, a Master akademske studije slikarstva 2017 na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, pod mentorstvom prof. Gorana Despotovskog. Trenutno je apsolvent na Doktorskim studijama likovnih umetnosti, Akademije umetnosti u Novom Sadu. U svom radu se izražava kroz različite medije kao što su slika, crtež, film, instalacija, performans.

Pogledajte još