REČ STRUČNJAKA: Koliko crvenog mesa je dovoljno uneti na dnevnom i nedeljnom nivou

Crveno meso pokreće brojne polemike. Koliko ga treba jesti, zašto je dobro, zašto nije, da li možemo da preteramo u konzumiranju? Mišljenja stručnjaka su različita.

Šta podrazumevamo pod crvenim mesom?

Postoji nekoliko vrsta - govedina, teletina, jagnjetina, divljač i kozetina. Svinjetina je prema nutritivnom sastavu crveno meso, ali u kulinarstvu često spada i pod belim.

Kardiolog Stiven Kopki ističe da se ove vrste svrstavaju u tri kategorije: mleveno meso, prerađeno meso i zadnja kategorija je komad mesa u "prirodnom" obliku poput odreska.

- Nije prerađeno, nema nikakve dodatke. Ako već jedete crveno meso, birajte ga u ovom obliku - kaže on.

Istraživanja su pokazala da oni ljudi, koji retko konzumiraju crveno meso, imaju manje šanse od razvijanja mnogih bolesti.

Koliko onda crvenog mesa treba da unosimo?

Kopki ističe da sve zavisi od kategorije mesa. Meveno meso i prerađeno bi trebalo izbegavati, a može se konzumirati ono u celosti, kao što je odrezak - ali ne više od 85 grama dnevno, odnosno 595 grama nedeljno.

Stručnjaci su naglasili da je preporučena količina unosa jednaka za muškarce i za žene.

Iako neki ljudi smatraju da je izbacivanje crvenog mesa iz ishrane rigorozno jer čovek je jeo meso od svog nastanka. Kardiolog nagalašava da tada nije bilo prerađevina, hormona, dodataka kod uzgoja i sličnih štetnih stvari koje postoje danas u mesnoj industriji, pa je normalno da se ishrana kroz vekove promenila.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još