Zajednički stav za pomoć EU

BEOGRAD, 4. aprila 2011. (Beta) - Nacionalni koordinatori zemalja Zapadnog Balkana za korišćenje predpristupnih (IPA) fondova Evropske unije dogovorili su u ponedeljak zajednički stav o korišćenju te pomoći.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je nakon sastanka nacionalnih kordinatora za IPA fondove Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, rekao novinarima da će biti predloženo postepeno povećanje podrške EU zemljama pre njihovog učlanjenja u tu zajednicu.

"Zemlje koje su na putu evrointegracija bi zauzvrat dobijale manju pomoć nakon učlanjenja u EU", rekao je Đelić koji je nacionalni koordinator Srbije za IPA fondove.

On je istakao da zemlje Zapadnog Balkana treba da dobiju mogućnost da zvaničnicima EU prikažu svoje budžete, kako bi dobile garancije EU za izlazak na tržište kapitala, što bi im omogućilo jefitnije finansiranje budžetskog deficita.

"Dogovoreno je da zatražimo od EU da se blagovremeno utvrde sve obaveze neophodne za dibijanje finansijske podrške te zajednice", rekao je Đelić.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.