Otvorena beogradska "Galerije Kombank dvorane" izložbom slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića i promocijom knjige "Mojih devet života" 

Izložba je otvorena od 05. od 25. marta u Beogradu

Izložbom slika, skulptura i video radova, jednog od najvećih slikara i umetnika sadašnjice Miloša Šobajića,  koja će biti otvorena od 05. do 25. marta, danas je zvanično obeleženo otvaranje Galerije Kombank Dvorane u Beogradu. Ujedno je predstavljena i knjiga Miloša Šobajića „Mojih devet života“ u izdanju Vukotić medije.

Na izložbi, koju su otvorili direktor Kombank Dvorane Igor Stanković i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, - biće predstavljeno sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i slika koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara, kao i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope. Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstvaljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.


 
Direktor Kombank Dvorane Igor Stanković je ispred novootvorene Galerije poručio da je ovo jedno novo poglavlje u kulturnom životu Kombank Dvorane koja na ovaj način pruža podršku likovnoj umetnosti: "Dvorana doma sindikata je bila mesto okupljanja vrhunskih umetnika,  a na velikoj sceni su nastupali Luj Armstrong, Ela Ficdžerald, kao i Artur Rubenštajn koji je nastupao na klaviru na kom se i dan danas svira. Pored njih značajni ljudi današnjice posetili su naš prostor, od Romana Polanskog do Džona Malkoviča koji je posetio Kombank Dvoranu prošle godine, kao i mnogi drugi.  Slikarstvo je kao posebna umetnost bila skrajnuta samim tim, a ovo je prilika da Kombank Dvorana dobije svoj izložbeni i galerijski prostor sa željom da sada počne da  živi sa postavkom koja je trenutno aktuelna."

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je sa svoje strane da je veličina dela koja su izložena nije samo u bojama i izrazima već i u porukama i mislima koje izazivaju: "Uz vizuru autora prepoznajemo i naslućujemo sve strahove savremenog čoveka koji se neretko oseća izgubljeno u eri globalizacije. Ključna poruka jeste vapaj za slobodom u istinskom značenju te reči gde čivek nije dobro ni tehnologije, ni vremena , ni Interneta. Inspirisana rečima Nobelovca Petra Handkea, koji je govorio o Milošu Šobajiću, moja poruka za  otvaranje izložbe je PREPUSTITE SE".

Miloš Šobajić zahvalio se Kombank Dvorani i podršci Ministarstva kulture, kao i kritičaru Draganu Danilovu koji je uputio samo reči hvale izložbi velikog umetnika: "Ja bih poslednjih 20 godina svog rada, koje izložba opisuje svrstao pod jednu zajedničku temu PROGONI I voleo bih da ih vidite i osetite", rekao je priznati umetnik na otvaranju.

Pre otvaranja izložbe, predstavljena je knjiga „Mojih devet života“ u izdanju Vukotić medije o kojoj su govorili direktor Vukotić medije Manojlo Vukotić, profesor doktor Darko Tanasković, kao i sam umetnik Miloš Šobajić.

Miloš Šobajić je predstavljajući svoju knjigu rekao da je prošao knjigu od svog rođenja do kraja, te da je ceo njegov život velika potraga za istinom i ljubavlju kroz slikarstvo, a sada i kroz pisanje.

Darko Tanasković poručio je da je knjiga ohrabrujuća i lekovita, svedoćenje jednog izvornog i vrhunski kultivisanog stvaraoca, kako je nazvao Šobajića: "To je svedočanstvo i putokaz koji nam daje umetnost i mudrost, jer umetnost i njeni putokazi i zaključci su neopozivi, oni su mnogo naučniji od nauke. Imamo slikarsko i književno svedočenje, te možemo biti srećni i zahvalni MIlošu i onome ko ga je podržao da izda ovu knjigu Manji Vukotiću".

Manojlo Vukotić je rekao da naslov knjige nije tačan već varka, on je kako kaže Miloševa avantura uz njegovu saglasnost. Jer kada pročitate knjigu videćete da Šobajić nema 9 života, ima makar 99".

 

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.