PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo Vladimira Ivanoviča Žedrinskog

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Izložba će u Novom Bečeju biti svečano otvorena u utorak, 27. februara 2024. u Domu kulture sa početkom u 19 časova.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Tokom februara meseca, izložba će gostovati u Novom Sadu, Beloj Crkvi, Beogradu i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Vladimir Ivanovič Žedrinski (Moskva 1899 – Pariz 1974) bio je poznati scenograf i kostimograf.

Potiče iz obrazovane, dobrostojeće i umetnosti okrenute porodice. Žedrinski je 1917. u Moskvi završio srednju školu, nakon čega obrazovanje nastavlja u Petrogradu. Revolucionarna dešavanja primoravaju Žedrinskog i njegovu porodicu da se presele u Kijev, gde pohađa Akademiju umetnosti i Arhitektonski fakultet koji će ubrzo napustiti.

Čitav metež ratnih dejstava i poteškoća teraju Žedrinskog i njegovu porodicu na odlazak iz zemlje. Tokom 1920. našli su se u grupi migranata koja je stigla u Sombor, gde sa nekoliko mladih glumaca pokušava da osnuje pozorišnu trupu. Predstave su igrali u jednom bioskopu, a Žedrinski je je tu izrađivao dekoraciju, glumio, režirao, pevao. Šef dekoratera i slikara Narodnog pozorišta u Beogradu slikar Jovan Bijelić u Somboru je te 1920. priredio izložbu svojih radova. Bijelić i Žedrinski su se tom prilikom upoznali i taj je susret omogućio Žedrinskom da kao dekorater uđe u Narodno pozorište 1921. godine, u kome Brailovski već okuplja grupu mladih slikara.

Od samog početka angažmana u Narodnom pozorištu Žedrinski je radio kostime i dekoracije i za dramu i za operu i za balet. Sarađivao je sa gotovo svim rediteljima koji su radili u Narodnom pozorištu između dva svetska rata. Sa izuzetnim uspehom je povezao realizam ruske škole pozorišne scenografije sa modernim težnjama ka stilizaciji. Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Jugoslaviju napušta posle Drugog svetskog rata, a od 1952. živi i radi u Francuskoj. Mađutim i nakon iseljenja iz Jugoslavije povremeno je sarađivao sa Narodnim pozorištem. Žedrinski se, pored svog slikarskog i scenografsko-kostimografskog rada u pozorištu, bavio i crtanjem stripova, karikatura i ilustracija za knjige.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još