Pobunjenici izvoze naftu

BENGAZI, 06. april 2011. (FoNet) - Pobunjeničke snage u Libiji nadaju se da će početi i svoju prvu nezavisnu isporuku nafte, prenosi Rojters.

Vođe pobunjenika kažu da je Katar, koji je prethodno priznao revolucionarni savet u Bengaziju kao legitimnu vladu Libije, spreman da trguje naftom s područja Libije koja više nisu pod vlašću Moamera Gadafija.

Prva prodaja nafte bi obezbedila nešto novca i učvrstila imidž Nacionalnog saveta kao stabilne vlade.

Istovremeno, u libijsku luku Marsa al Hariga, koja se nalazi u rukama pobunjenika, u utorak je stigao tanker u koji će biti utovarena prva pošiljka nafte otkad je početkom maja obustavljen izvoz tog energenta zbog početka sukoba između protivnika i pristalica libijskog vođe Gadafija.

Tanker Ekvator kapaciteta milion barela unajmila je firma za trgovanje naftom sa sedištem u Ženevi Vitol, preneo je AP.

Ta isporuka čini samo mali dio obima libijskog izvoza nafte iz vremena pre krize od 1,6 miliona barela na dan, ali analitičari smatraju da to predstavlja simbolični korak napred.

Konflikt u Libiji je doveo do toga da izvoz nafte iz te zemlje, 17. po veličini svetskog proizvođača te sirovine, bude skoro potpuno obustavljen.

To je izazvalo poskupljenje "crnog zlata" na svetskim tržištima, pa se tako barelu na Njujorškoj berzi u utorak trgovalo po ceni od oko 108 dolara.

Pogledajte još