PREDSEDNIK DRŽAVNE DUME: Rusija se uspešno oslobađa dolara

- Rusija povećava prelazak na nacionalne valute u bilateralnim trgovinsko-ekonomskim odnosima sa drugim državama, uključujući i u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza - izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Rusija se dosledno oslobađa zavisnosti od dolara. Na primer, u okviru Evroazijske ekonomske unije za 74 odsto su porasle transakcije u nacionalnim valutama. Sistemski povećavamo trgovinu u nacionalnim valutama sa Kinom i Turskom - rekao je Volodin novinarima.

On je podsetio da je krajem februara Rusija promenila valutnu strukturu sredstva Fonda za nacionalno blagostanje, uključivši u njega japanski jen (5 odsto) i kineski juan (15 odsto). Pri tome, udeo američkog dolara i evra je smanjen sa 45 odsto na 35 odsto. Udeo funte je ostao na nivou od 10 odsto, naglasio je predsednik Državna dume.

Ranije je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko saopštila da će američki dolar ostati u upotrebi u Rusiji, ali da zavisnost ekonomije od njega treba smanjiti. Ona je podsetila da ruske rezerve novca mnogo manje zavise od dolara, ali ima i drugih značajnih rezultata: poslednjih 10 godina ulaganja Rusije i američke državne obveznice su smanjene 30 puta.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još