Hipnoza za razdražljiv stomak

LONDON - Hipnoterapija može obezbediti dugoročno poboljšanje stanja pacijenata koji pate od sindroma razdražljivog stomaka (IBS), ustanovili su istraživači.

U istraživanju tokom kojeg su praćeni simptomi 200 pacijenata sa ovim čestim poremećajem varenja, hipnoterapija je pomogla da se oslobode grčeva, krvarenja, dijareje ili zatvora u petogodišnjem periodu koje je izazivao ovaj sindrom.

Reč je o prvom dugoročnom istraživanju s ohrabrujućim rezultatima - smatraju lekari Bolnice Vitington u Mančestru, u Velikoj Britaniji.

Kod pacijenata koji podvrgnutih hipnozi zapaženo je slabljenje učestalosti simptoma, smanjivanje anksioznosti i depresije, bolji kvalitet života, a ustanovljeno je da mogu uzimati manje lekova i da ređe posećuju lekare posle hipnoterapije.

Ohrabrujući rezultati omogućili su lekarima da u tekstu u stručnom medicinskom časopisu "Abdomen" zaključe da je reč o održivoj terapeutskoj opciji za lečenje sindroma razdražljivog stomaka.

Međutim, podsećaju stručnjaci, IBS, zapravo, i nije bolest u klasičnom značenju reči, već funkcionalni poremećaj u kome su nervi i glatki mišići creva i stomaka posebno osetljivi.
Ona pogađa između 10 i 20 odsto populacije u svakoj zemlji, a simptomi se kreću od vrlo slabih do jakih, koji ozbiljno remete svakodnevni život pacijenta.

Naučnici su u toku istraživanja "Doktor" razgovarali s nekoliko stotina pacijenata o njihovim simptomima i kvalitetu života pre i odmah posle jednočasovne terapije hipnozom, ali i šest godina nakon okončavanja hipnoterapije.

Ustanovili su da je 71 odsto pacijenata dobro reagovalo na hipnoterapiju i da kod mnogih pacijenata pozitivni efekti nisu nestali ni posle dugog vremenskog perioda.

Nauka još nije otkrila šta tačno izaziva IBS, ali lekari veruju da su uzročnici različiti - hrana, fizička aktivnost, hormoni i stres samo su neki od uzročnika koji izazivaju simptome.

Po mišljenju istraživača, čini se da postoje promene u aktivnosti organa za varenje i njihovoj osetljivosti na nadražaje. Oni smatraju da hipnoterapija utiče na to kako se mozak "obraća" telu preko impulsa u nervima, hormonima i hemijskim sastojcima koji se nazivaju neuropeptidi.

Zbog toga se, korišćenjem hipnoze, može vrlo efikasno uticati na psihološke mehanizme u telu. Ona, pri tom, može biti vrlo specifična i precizno usmerena.

Poznato je da je hipnoza nezamenljiva u pomoći ljudima da ostave pušenje ili da se sete neprijatnih i traumatičnih zbivanja u toku psihoterapije. Lekari takođe podsećaju da se hipnoza koristi za odstranjivanje bola prilikom porođaja, u lečenju migrene, za lečenje nekih neurodermatoza i astme.

(FoNet EXTRA)

Pogledajte još