Sprečiti prinudno raseljavanje Roma

BEOGRAD, 7. aprila 2011. (Beta) - Predstavnice organizacije Amnesti Internešnel (Amnesty International) ocenile su u četvrtak da Vlada Srbije mora da usvoji zakon kojim će se sistemski sprečiti prisilno iseljavanje Roma, kao i da obezbedi naknadu štete prinudno iseljenim porodicama.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj te organizacije o prinudnim iseljavanjima Roma u Srbiji, ukazano je da su u ostvarivanju prava romske populacije uočena poboljšanja, ali da je potrebno da se uradi još, kako bi se ispunile medjunarodne obaveze i standardi.

Zamenica direktorke programa za Evropu i jugoistočnu Aziju Andrea Huber rekla je da su stanovnici neformalnih naselja izloženi stalnoj pretnji prinudnog iseljavanja i da su loši uslovi stanovanja ključni problem Roma koji žive u Srbiji.

Ona je navela da romske porodice žive u neformalnim naseljima u lošim uslovima, bez prijavljenog mesta boravka, zbog čega su im uskraćena socijalna i druga prava, pristup obrazovnom sistemu i mogućnost zaposlenja.

Istraživač organizacije AI za Balkan Šian Džons (Sian Jones) rekla je da je oko 70 odsto porodica u neformalnim naseljima raseljeno sa Kosova, ali da su njima uskraćena prava koja bi morale da imaju kao i ostali raseljeni. Ona je izrazila zabrinutost zbog položaja osoba koje se u Srbiju vraćaju po sporazumu o readmisiji, ocenivši da je njihovo ponovno uključivanje u društvo neodgovarajuće i da oni u velikom broju slučajeva postaju stanovnici neformalnih naselja.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.