Cena: 45-85 miliona evra

Agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za učešće u preliminarnoj poseti sobama s podacima u postupku tenderske prodaje "Zastavinih" firmi za proizvodnju i prodaju putničkih automobila i za učešće na javnoj licitaciji za kupovinu udela grupe "Zastava vozila" i Fonda za razvoj u "Specijalnim vozilima" i tendersku prodaju "Geneksovih" hotela i druge imovine. Agencija je, dakle, objavila javni poziv za prodaju hotela na Kopaoniku "Grand" i "Sunčani vrhovi", kao i stanova u Raškoj i na Kopaoniku i restorana "Zvrk". Tenderska dokumentacija za ove objekte košta 10.000 evra, dok je minimalna cena 45 miliona evra. 

Kupac će morati da ispuni i neke posebne uslove - najpre da hoteli zadrže svoju namenu u narednih 20 godina, ali i da u roku od dve godine obezbede četiri zvezdice. Tenderska dokumentacija koja će biti dostupna od 14. januara moći će da se otkupi do 29. februara 2008. godine. Rok za dostavljanje ponude je 24. mart, uz licitacionu garanciju od 12 miliona evra. Istovremeno, objavljen je javni poziv i za prodaju Hotela "Continental", "CG apartmana", teniske hale i energane. Minimalna cena je 85 miliona evra. Kupac će morati da zadrži namenu hotela u narednih 20 godina, a u roku od tri godine Hotel "Continental" mora da opremi tako da dobije najmanje četiri plus internacionalnih zvezdica. Svi rokovi i za ove objekte u novobeogradskom Bloku 20 su isti kao i u prethodnom slučaju. Kada je reč o prodaji akcija kragujevačke "Zastave", u javnom pozivu za posetu sobama od 14. januara do 31. marta, ističe se da se tenderska prodaja kapitala očekuje u aprilu 2008. godine, a tim povodom biće objavljen javni poziv za prodaju kapitala. 

Za učešće u preliminarnoj sobi treba ispuniti i uslov koji se odnosi na to da je poslovni prihod u 2006. godini bio 500 miliona evra, a finansijski investitor mora imati aktivu od najmanje dve milijarde evra. Jedinstvena početna cena za udele u "Zastavinim" "Specijalnim vozilima" je 631,8 miliona dinara. Depozit za učešće na ovoj licitaciji je 63 miliona dinara. Kupac može biti firma koja se u poslednje tri godine u kontinuitetu bavi proizvodnjom i prometom drumskih vozila i da je prihod bio najmanje 10 miliona evra. Kupac će, inače, morati obavezno da investira 40 miliona dinara u narednih godinu dana od momenta zaključenja ugovora o prodaji udela. Javno nadmetanje treba da se održi 22. februara. Agencija je saopštila i da je održana prva sednica tenderske komisije za prodaju subotičkog "29. novembra", koja je konstatovala da su podnete tri ponude − hrvatske firme "Kovaček" − Kašina, koja nije ispunila tenderske uslove i konzorcijum na čelu sa "Gumelom" u Hajdukovu, a u kojem su dve firme u Bačkoj Topoli − "Agriocoop TPU Company“ i "Lijanovići" − Široki Brijeg u BiH.

("Pregled")

Pogledajte još