3. januar

106. p. n. e. - Rođen je rimski pisac, filozof, političar i čuveni govornik Marko Tulije Ciceron. Zaslužan je za prenošenje i popularizaciju grčke kulture i najznačajniji je predstavnik eklekticizma u filozofiji poslednjeg veka p. n. e. Ubijen je 43. p. n. e, po nalogu Marka Antonija, kojeg je oštro napao u svojim besedama - filipikama ("Besede o besedništvu", "O besedniku", "O prijateljstvu").

1795 - Nakon poraza ustanka Tadeuša Košćuška Pruska, Austrija i Rusija sklopile su tajni ugovor o trećoj podeli Poljske.

1815 - Austrija, Britanija i Francuska stvorile su vojni savez protiv Pruske i Rusije.

1868 - U Japanu je ukinuta institucija šoguna i započela "prosvetiteljska era" dinastije Meidži . Car Mucuhito uspostavio je centralnu carsku vlast, sproveo reforme po evropskom uzoru i otvorio put ka brzom razvoju Japana.

1875 - Umro je francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus, izdavač "Velikog svetskog rečnika XIX veka" u 17 tomova (1866). Izdavačka kuća "Larus" kasnije je postala jedna od najpoznatijih u svetu.

1924 - Engleski egiptolog Hauard Karter pronašao je u Dolini kraljeva u blizini Luksora u Egiptu sarkofag faraona Tutankamona.

1926 - Umro je češki pisac Jaroslav Hašek, koji je svetsku slavu stekao nedovršenim humorističko-satiričnim romanom "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu". Roman je preveden na mnoge jezike, po njemu je snimljeno više filmova, a adaptiran je i za pozornicu.

1931 - Umro je francuski maršal Žozef Žak Sezer Žofr, tvorac ratnog plana Francuske u Prvom svetskom ratu i pobednik bitke na Marni 1914. Krajem 1916. smenjen je s položaja glavnokomandujućeg francuskih armija zbog neuspeha u operacijama 1915. i 1916.

1961 - SAD su prekinule diplomatske odnose s Kubom.

1967 - Džek Rubi, koji je ubio Lija Harvija Osvalda pre nego što je Osvald stigao na sud zbog ubistva predsednika SAD Džona Kenedija, umro je u bolnici.

1970 - U Brazavilu je usvojen ustav kojim je Kongo-Brazavil proglašen Narodnom Republikom Kongo.

1977 - Međunarodni monetarni fond odobrio je Velikoj Britaniji oko četiri milijarde dolara zajma za podršku britanskoj valuti. To je bio najveći zajam u tridesetogodišnjoj istoriji MMF-a.

1980 - Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito primljen je u Klinički centar u Ljubljani. Pošto operacija na krvnim sudovima nije uspela, 3. februara mu je amputirana noga.

1990 - Panamski general Manuel Antonio Norijega predao se trupama SAD nakon 10 dana provedenih u vatikanskoj ambasadi. Norijega je potom deportovan na Floridu, gde mu je suđeno.

1990 - U železničkoj nesreći na jugu Pakistana poginulo je 307 ljudi, kada je ekspresni voz udario u kompoziciju teretnog voza.

1993 - Predsednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Džordž Buš potpisali su sporazum o smanjenju nuklearnog oružja za dve trećine (START-II).

1994 - U Sibiru se srušio ruski putnički avion "tupoljev-154". Poginulo je svih 124 putnika i članova posade.

1996 - Predstavnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni saopštili su da je u toj zemlji, nakon završetka rata, ostalo četiri do pet miliona mina i da će ćišćenje minskih polja trajati oko 30 godina.

1997 - Širom Srbije nastavljeni su masovni građanski i studentski protesti, uprkos jakim policijskim snagama koje su od 26. decembra 1996. počele da sprečavaju protestne šetnje. Protesti su počeli u novembru 1996. zbog falsifikovanja rezultata na lokalnim izborima, na kojima je pobedila opoziciona koalicija "Zajedno".

2000 - Na prvim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj nakon smrti predsednika Franje Tuđmana, ubedljivo je pobedila koalicija opozicionih stranaka, a odziv birača bio je 80 odsto, najveći od 1990, kada su održani prvi višestranački izbori.

2001 - Letonski supermaratonac Georg Jermolajev postavio je novi svetski rekord u trčanju na duge staze, pretrčavši 5.000 kilometara za 888 časova i 42 minuta. To je bio prvi svetski rekord u novom milenijumu.

2002 - Generalni sekretar UN Kofi Anan odobrio je osnivanje suda za ratne zločine počinjene tokom desetogodišnjeg rata u Sijera Leoneu.

2003 - U intervenciji policije na smirivanju uličnih protesta u Karakasu (Venecuela) između grupe simpatizera i protivnika predsednika Huga Čaveza, poginule su najmanje dve osobe, a 78 je povređeno.

2004 - Egipatski avion "boing 737" srušio se u Crveno more. Poginulo je svih 148 putnika i članova posade, uglavnom Francuza koji su letovali u Egiptu.

2006 - Umro je Urbano Lacaro, koji je uhvatio fašističkog diktatora Benita Musolinija u trenutku kada je ovaj pokušao da izbegne savezničke snage. Lacaro je bio pripadnik italijanskog pokreta otpora za vreme Drugog svetskog rata,

2007 - Odlukom švedskog parlamenta najstarije novine na svetu, "Post-ok Inrikes Tidnigar" prestale su da izlaze u štampanoj formi i od tada su dostupne samo na Internetu. Te novine su počele da izlaze 1645. godine.

Pogledajte još