4. januar

1494 – Štamparija u Cetinju štampala je prvu knjigu na srpskom jeziku – “Oktoih prvoglasnik” Đurđa Crnojevića i štampara Makarija, jednu od najviše korišćenih bogoslužnih knjiga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

1717 – Engleska, Francuska i Holandija formirale su Trojnu alijansu kako bi se suprotstavile ambicijama Španije u južnoj Evropi.

1785 – Rođen je nemački pisac Jakob Grim, osnivač savremene germanistike. S bratom Vilhelmom sakupio je i objavio čuvene priče i bajke za decu. Započeo je rad na velikom “Nemačkom rečniku” (1852). Prevodio je srpske narodne pesme, koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

1797 – Francuski general Napoleon Bonaparta pobedio je Austrijance kod Rivolija u Italiji.

1809 – Rođen je francuski učitelj Luj Braj, koji je 1829. pronašao sistem pisma za slepe (Brajova azbuka).

1842 – U dvorani Teatra na Đumruku vojni kapelmajstor Josif Šlezinger, kapelnik kneza Miloša Obrenovića, priredio je prvi javni koncert u Beogradu.

1890 – Rođen je srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, član Komunističke partije od 1920. i visoki državni i partijski funkcioner posle Drugog svetskog rata. U novembru 1943. organizovao je u Jajcu Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije (Tanjug), a posle rata bio je predsednik Skupštine FNR Jugoslavije.

1892 – Rođen je srpski pisac i književni kritičar Milan Bogdanović. Bio je urednik “Srpskog književnog glasnika”, časopisa “Danas” (s Krležom) i “Književnih novina”, upravnik pozorišta u Novom Sadu i Beogradu, član Srpske akademije nauka. Celokupna dela objavio je u višetomnoj knjizi “Stari i novi”.

1932 – Vlada Indije proglasila je nelegalnim Indijski nacionalni kongres i uhapsila vođu Mahatmu Gandija, što je izazvalo talas štrajkova u zemlji.

1944 – Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu počele napad na nemačke položaje na Monte Kasinu, duž najvišeg dela Apeninskog poluostrva. U žestokim borbama razoren je gradić Kasino i najstariji benediktinski manastir, koji je 529. podigao osnivač tog reda, sveti Benedikt od Nursije.

1948 – Velika Britanija priznala je Burmu kao nezavisnu republiku, a prvi premijer bio je Takino Nu.

1951 – Severnokorejske i kineske trupe su u Korejskom ratu zauzele Seul.

1958 – Sovjetski “Sputnjik I”, prvi veštački satelit lansiran uoktobru 1957, raspao se i pao na Zemlju.

1960 – U saobraćajnoj nesreći poginuo je francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Njegov književni opus, u kojem su najpoznatiji romani “Stranac” i “Kuga” i eseji “”Mit o Sizifu” i “Pobunjeni čovek”, zasnovan je na ideji o apsurdnosti ljudske sudbine.

1965 – Umro je engleski pisac američkog porekla Tomas Sterns Eliot, jedan od najpoznatijih evropskih pesnika 20. veka, dobitnik mnogih nagrada, među kojima Nobelove 1948. i Geteova 1954. Nosilac je 16 počasnih doktorata. (“Sabrane pesme”, “Sabrani eseji”, poetske drame “Ubistvo u katedrali”, “Porodični sastanak”, “Koktel-partija”).

1967 – Poginuo je engleski vozač brzih automobila i čamaca Donald Malkolm Kembel. Svetski rekord u vožnji automobilom od 648,7 kilometara na čas postavio je 1964. Poginuo je vozeći čamac s mlaznim motorom “Plava ptica” na jezeru Koniston.

1973 – Pokraden je Muzej umetnosti u Montrealu. Odnete su slike u vrednosti od dva miliona dolara, među kojima i jedna Rembrantova, čija je vrednost milion dolara.

1993 – Bosanski Srbi i muslimani odbili su na konferenciji u Ženevi Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu. Pregovori su supendovani, a rat u Bosni nastavljen je još većom žestinom.

1994 – Gradu Foča u Bosni je posle 500 godina, po odluci Skupštine Republike Srpske, promenjen naziv u Srbinje.

1995 – Domaća i svetska javnost oštro je protestovala zbog preuzimanja lista “Borba” od strane države i pritiska vlasti na ostale nezavisne medije. Taj nezavisni beogradski dnevnik privatizovan je početkom 90-ih, u vreme reformske vlade Ante Markovića u bivšoj SFR Jugoslaviji.

1998 – Šef izraelske diplomatije David Levi podneo je ostavku, rekavši da više ne želi da se jedini brine o pitanjima mira i socijalnim problemima u zemlji.

2003 – Islamska militantna grupa napala je iz zasede vojni konvoj u severoistočnom Alžiru i ubila 43, a ranila 19 vojnika. To je bio najkrvaviji napad na alžirske trupe u prethodnih pet godina.

2004 – Avganistan je usvojio novi Ustav, čime je stvorena mogućnost održavanja prvih slobodnih izbora posle skoro 25 godina rata u toj zemlji.

2007 – Liberalni demokrata Nensi Pelozi izabrana je za predsednicu američkog Kongresa. Ona je prva žena predsednica najvišeg zakonodavnog tela SAD u više od 200 godina njegove istorije.

2007 – Daval Patrik položio je zakletvu kao prvi guverner američke države Masačusets crne puti, a drugi u istoriji SAD.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.