LEK IZ PRIRODE: Začini olakšavaju tegobe i poboljšavaju zdravstveno stanje

Bilje poput ruzmarina, bosiljka ili kardamona veoma je moćno i u pravilnim količinama može da olakša tegobe ili poboljša stanje.

Začini su poznati kao savršen dodatak jelima, ali to nije jedina uloga koju imaju.

Žalfija za bolje pamćenje

Mladi volonteri koji su redovno uzimali žalfiju potvrdili su da im se raspoloženje poboljšalo u trenu, pokazalo je istraživanje Univerziteta Nortumbria u Velikoj Britaniji.

Kod starijih osoba ekstrakt žalfije poboljšava pamćenje i koncentraciju, otkriva australijska studija. Ona sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuje s pamćenjem i držanjem pažnje.

Ruzmarin

Ruzmarin je bogat gvožđem, mineralom čiji nedostatak izaziva umor i anemiju. Osim toga, sadrži i karnosol koji štiti mozak od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. To smanjuje rizik od moždanog udara i neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

Bosiljak i krvni pritisak

Ekstrakt bosiljka na slične načine kao i lekovi koji snižavaju krvni pritisak, utiče na nivo endotelina, proteina koji reguliše rad krvnih sudova, potvrdila je studija Univerziteta u Ksinjiangu u Kini.

Origano u borbi protiv gljivica

Origano sadrži jake antigljivične supstance, timol i karvakrol koji zaustavljaju rast gljivica Candide albicans u ustima i grlu.

Korijandar je najbolji protiv trovanja hranom

Ulje korijandra pomaže kod trovanja hranom koje izaziva bakterija kampilobakter, a najviše je ima u piletini i mlevenom mesu. Trovanje je moguće i ako meso nije dovoljno kuvano ili pečeno.

Kardamon i čirevi na želucu

Ako imate problema s čirom na želucu možete u hranu da stavite zrna ili ulje kardamona.

Ekstrakt kardamona štiti sluzokožu želuca i sprečava nastajanje čireva koje prouzrokuju neuredna ishrana, alkohol i lekovi, potvrdila je indijsko istraživanje.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još