Link It, Mark It / Arjan Pregl, Danijel Babić, Bosiljka Zirojević u SULUV-u

U petak, 9. aprila 2021, u 19 časova, biće održana druga po redu onlajn javna diskusija u okviru projekta Link It, Mark It (Poveži, obeleži) u kojoj će učestvovati umetnici Arjan Pregl iz Ljubljane i Danijel Babić iz Novog Sada.

Javna diskusija jeste deo druge aktivnosti projekta Link It, Mark It (Poveži, obeleži). Projekat preispituje društvene fenomene 90-ih godina na prostorima jugozapadne Evrope i njihove efekte na stvaralačke prakse umetnika koji su sazrevali u tom periodu na ovim prostorima. Ova projektna aktivnost je takođe podrzumevala istraživanje prostornih, medijskih, društveno-političkih, socijalnih aspekata lokalne sredine. Javna diskusija predstaviće jedan deo ovog umetničkog istraživanja i rada, dok će krajnji rezultat ove umetničke saradnje biti predstavljen kao izložba u godini titule – Novi Sad – EPK.

Tematska relacija projekta je sadržana u terminu IZBRISAN, koji referiše na obeležje koje se 90-ih odnosilo na različite vidove diskriminacije države i institucija prema civilnom stanovništvu na bivšim teritorijama Jugoslavije. U terminu izbrisan, zastupljeni su represivni oblici, selekcije prema različitim nacionalnim, verskim i drugim oblicima pripadanja. U tom smislu tematski okvir paralelno govori o izgubljenim identitetima i izgubljenjim generacijama. To su generacije koje su izgubile mesto boravka, posao, imovinu, državljanstvo, osnovna prava. Ovi gubici naglašavaju posebnu i manje priznatu posledicu – oduzetu mladost. Upravo iz razloga narušavanja osnovnih civilizacijskih načela, ove generacije su zbog raspada SFRJ i ratnih sukoba, sankcija i izolacije, a kasnije i u periodu tranzicije, zabeležene kao generacije prepuštene slučaju.

Organizator: Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine
Program razmene i boravka SULUV

Projekat Link It, Mark It (Poveži, obeleži) realizuje se uz podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka Seobe, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Biografije učesnika:

Danijel Babić (1967. Gornji Očauš), diplomirao je na Višoj školi za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (odsek slikarstvo, 1995 godine). Učestvovao na većem broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik specijalne nagrade za slikarstvo na 6. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, Gornji Milanovac 2000. Priznanje internet magazina sa savremenu likovnu umetnost artmagazin.info za uspešno predstavljanje u 2003. godini. Priznanje internet magazina sa savremenu likovnu umetnost artmagazin.info za najbolju izložbu u 2011. godini izložba Re-creation, priređena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Arjan Pregl (1973. Ljubljana) je diplomirao 1998. na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani pod mentorstvom prof. Metke Krašovec i prof. Bojana Gorenca. 2001. godine na istoj akademiji je magistrirao slikarstvo pod mentorstvom prof. Gorenca. Pohađao je završni semestar magistarskog studija slikarstva na IUP (Indiana University of Pennsylvania USA), potom je upisao master studije grafike i završio ih pod mentorstvom prof. Lojzeta Logarja 2004. Njegova dela nalaze se u raznim kolekcijama, uključujući Muzej savremene umetnosti Ljubljana MG + MSUM. Bavi se slikanjem, pisanjem i pedagoškim radom. Živi i radi u Ljubljani.

Bosiljka Zirojević Lečić (1971. Novi Sad), diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1994. godine, odsek Slikarstvo. Postdiplomske studije, odsek Slikarstvo, završila na istoj Akademiji 2000 godine. Članica je ULUV-a, ULUS-a i umetničke grupe Multifleks. Redovna je profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za Slikarstvo. Koordinatorka više projekata u oblasti likovne umetnosti i edukacije, kao i inkluzivnog rada u okviru kreativnog izražavanja. Profesionalna orijentacija: slikarstvo, vajarstvo, multimedijalni projekti. Izlagala je 20 puta samostalno (Novi Sad, Beograd, Apatin, Čačak, Zrenjanin, Temišvar, Ulm…) i učestvovala na preko 120 kolektivnih izložbi, u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Gornji Milanovac…Poljska, Švedska, Italija, Kina, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Švajcarska…). Dobitnica je nekoliko nagrada za umetnički rad.

Linkove za praćenje onlajn diskusije pronaći ćete na stranici:
https://suluv.org/link-it-mark-it-povezi-obelezi-javni-razgovor-u-okviru-projekta/

i na fejsbuk stranici SULUV galerija

Pogledajte još